Per-Inge Hallen, Vd på Hallens buss, säger att han köpt in specialbälten till sina bussar. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Per-Inge Hallen, Vd på Hallens buss, säger att han köpt in specialbälten till sina bussar. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

KLT får inte ställa krav om bälten för småbarn

Per-Inge Hallén använder generationsbälten i sina säkerhetsbussar
1:27 min

Det finns särskilda säkerhetsbälten för små barn som åker buss. Men sådana bälten är fortfarande ovanliga. Och länstrafikbolagen får inte ställa krav om så kallade generationsbälten vid upphandling.

Per-Inge Hallen är VD på Hallens buss i Västervik som satte in generationsbälten i en buss redan för fem år sedan.

– Vi började med det här redan 2009 i den vi kallar vår säkerhetsbuss.

– Och nu i den sista bussen vi fick hem för tre veckor sedan, är det standard med det här generationsbältet som är mycket enkelt att både montera och justera för barnen.

Sådana här bälten börjar komma ut på marknaden och det finns redan ett par modeller, men den som är bäst för barn är ett fast trepunktsbälte och sedan en skena som drar i som justerar hur det sitter.

Men KLT och andra länstrafikbolag kan inte bestämma att sådana här bälten ska finnas i de bussar som kör för dem. Det skulle bryta mot reglerna för upphandling. Att kräva generationsbälten skulle stänga ute för många leverantörer och därmed vara ett handelshinder.

Och även om buss är ett relativt säkert transportmedel med liten skadrisk, så kan det bli bättre.

I sin säkerhetsbuss har Per-Inge Hallen sedan länge en egentillverkad bältesvarnare som säger ifrån om någon passagerare struntat i att ta på sig bältet. Men det är den enda i sitt slag han hört talas om och kanske den enda i hela världen.

– Det här fungerade långt, långt över förväntan. Och nu har vi haft det i fem år och jag har försökt få någon intresserad av att utveckla intressera. Men tyvärr är inte intresset så stort, och jag har inte haft råd själv att fortsätta utveckla det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".