Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De styrande i Kalmar vill satsa - men är försiktiga

Uppdaterat tisdag 18 november 2014 kl 15.53
Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 11.27
Mycket beror på om regeringens budget går igenom eller inte
(3:45 min)
Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.
1 av 3
Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sverifes Radio
Anders Andersson (C) och Bertil Dahl (V) i Kalmar.
2 av 3
Anders Andersson (C) och Bertil Dahl (V). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Dzenita Abaza (S), kommunalråd i Kalmar.
3 av 3
Dzenita Abaza (S), kommunalråd i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

S-, V- och C-majoriteten i Kalmars budget för 2015 innehåller flera satsningar. Samtidigt är den försiktig eftersom det är oklart om man kan räkna med en del pengar, exempelvis inom äldreomsorg och skola.

På tisdagen presenterade den styrande majoriteten i Kalmar, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, en budget för 2015 och en plan för de följande två åren som visserligen innehåller flera satsningar men ändå kan beskrivas som försiktig.

Bland annat vågar kommunledningen ännu inte räkna med de pengar som regeringen vill satsa på äldreomsorgen och skolan.

– Hela kommunsektorn har ett ansträngt läge, säger Johan Persson (S) och förklarar att orsaken bland annat beror på behovet av att göra renoveringar och nyinvesteringar av äldreboenden som byggdes på 60- och 70-talen.

– Kalmar är ju ingen isolerad ö utan vi hänger med i detta.

I förslaget till statsbudget som riksdagen ska ta ställning till skulle Kalmar kommun få ytterligare 50 miljoner till satsningar inom äldreomsorg och skola att röra sig med nästa år. Men osäkerheten kring om minoritetsregeringen ska få igenom budgeten gör att Kalmar kommun inte gör som till exempel Växjö och för in pengarna i budgeten.

– Vi vågar inte göra det, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En verksamhet som Bertil Dahl (V) egentligen menar borde få mer pengar framöver är äldreomsorgen.

– Många i personalen har det tufft idag, säger han, och hoppas på att regeringens budget går igenom vilket skulle leda till välbehövliga extra pengar till just äldreomsorgen framöver.

För att kostnaderna inte ska skena iväg sätter den politiska majoriteten upp några krav. Hälften av investeringarna ska vara självfinansierade och alltså inte bygga på lån. Dessutom ska de leta efter möjliga ställen att effektivisera en procent varje år.

– Det kan drabba kurser och konferenser och kanske att man inte återbesätter någon tjänst som går ut, men vi räknar med att bibehålla kvalitén, säger Anders Andersson (C).

Samtidigt ser Anders Andersson (C) en möjlighet att bli bättre på att utnyttja möjligheten att delta i kurser via internet.

– Min uppfattning är att det är en mycket försiktigt budget.

Samtidigt betonar kommunledningen att de ser till att förvaltningarna får kompensation för ökade kostnader som kommer i form av löneökningar och demografiska förändringar, som att det till exempel blir fler barn på skolorna.

Budgeten läggs fram i ett läge då Kalmars befolkning ökar och bilden på presskonferensen och även i budgeten är en kommun som ser ljust på utvecklingen och även förutsättningarna för att växa.

– Jag tycker inte längre man kan tala om Kalmars dåliga infrastruktur, säger Johan Persson (S), och nämner E22:ans nya sträckning förbi Rinkabyholm, pendeltågstrafiken som är på gång och dubbelt så många flygavgångar än tidigare.

Det kommer också hända mycket både i centrum och på landet berättar politikerna och lanserar en satsing på belysning samtidigt som vintermörket blir allt mer påtagligt för varje dag som går.

– Gatubelysning betyder både trygghet och trivsel, säger Anders Andersson (C) och nämner en satsning i Halltorp till exempel som kommer uppmärksammas senare i veckan.

Den segdragna diskussionen kring huruvida det finns lediga parkeringsplatser eller inte på Kvarnholmen har lett till att kommunen satsar pengar på ett nytt parkeringsledningssystem där skyltar visar bilister var det finns lediga platser.

Flera parker, som till exempel i Skälby och i Smedby kommer märka av förändingar och inte heller kulturen glöms bort. Kalmar kommun avsätter pengar till satsningen på ett kulturcentrum vid Tullslätten, trots att det inte är helt klart hur resultatet blir, samtidigt som mindre uppmärksammade delar av kulturen uppmärksammas.

– Vi vill ordna fram lagliga grafittiväggar, säger Bertil Dahl (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".