Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kulturemma om böckerna som toppar listorna i Europa

P4 Kalmars publiknätverksmedlem och kulturspanare Emma Sandebäck ger dig idag koll på vad våra europeiska medmänniskor läser. 

Läs Emmas spaning via vår sajt!

Emma Sandebäcks kulturspaning 19/11 2014

I Sverige köps och säljs det en hel del litteratur varje dag. Snart stundar också en högtidsstund, som kanske inbegriper någon form av stolthet, för de inbitna litteraturälskarna då Nobelpriset i litteratur delas ut.

Topplistor och boktips är något som nästan alltid är närvarande i kulturspaningarna här i P4 Kalmar, så vad länsborna lånar och vad svenskarna köper för böcker – det har vi hyfsad koll på.

Men, vad läser våra medmänniskor där ute i Europa egentligen? Hur ser topplistor ut i några av de stora europeiska länderna? Deras topp trelistor ska vi titta närmare på i denna spaning.

I topp i Frankrike ligger den franska författaren Emmanuel Carrèrre med den 640 sidor tjocka romanen Le Royaume, på engelska The Kingdom. I Frankrike har den redan sålt i 250 000 exemplar. Den behandlar kristendomens första tid med främst Paulus och Lukas och hur kristendomen så sakteliga förvandlas från en judisk sekt till en egen världsreligion.

Som tvåa kommer den tredje delen i Ken Follets Århundradet-trilogin Aux portes de l'éternité, på svenska Evighetens Rand. I den sista delen har vi kommit från till årtionden mellan 1960 och 1989, här finns medborgarrättsrörelse, vietnamkrig, och Kubakriser, passion, revolution och rock´n roll.

På tredje plats finner vi romanen Pétronille av belgisk-japanska Amélie Nothomb. Det ska vara en roman om Frankrike, om champagne och om vänskapen mellan två kvinnor. Romanen är ej ännu översatt till svenska, men det finns andra översatta av Nothomb (Underkastelsens sötma och Antichrista).

Förflyttar vi oss söderut mot Italien ser listan ut som följer: I topp ligger Ken Follets tredje del i trilogin, på italienska I giorni dell'eternità, fortfarande Evighetens rand på svenska.

Som nummer två kommer en roman vi tidigare pratat om här i våra kulturspaningar, Förr eller senare exploderar jag av John Green, på italienska Colpa Delle Stelle som utan sentimental sliskighet tar upp relationen mellan cancersjuka Gus och Hazel.

Bronsplatsen innehas av Andrea Camilleri med romanen Donne, mannen som skrivit om kommissarie Montalbanao vars nya roman ej är översatt till svenska ännu.

I Spanien hittas återigen Ken Follets tredje del i topp, på spanska El umbral de la eternidad.

Efter den kommer Adulterio (Adultery på engelska) av Paulo Coelho, ej ännu översatt till svenska. Den handlar om en ”lyckad” kvinna med ett bra journalistjobb, en givmild och trevlig make samt väluppfostrade barn. Ändå mår hon inte bra och ger sig i kast med passionen när hon möter sin gamla ungdomskärlek igen.

Milan Kundera ligger på tredje plats med sin roman som på spanska heter La fiesta de la insignificancia, på engelska The festival of insignificance, ej på svenska ännu.

Storbritannen har Wilbur Smiths Desert God som nummer ett. Smith skriver en historisk roman om det forntida Egypten, där krig, fasor men också kärlek finns med i handlingen.

På andra plats återfinns The Sunrise av Victoria Hislop tätt följd av Sophie Kinsella och hennes Shopaholic to the stars. The Sunrise utspelar sig 1972 då Cypern delas och handlar om två familjer som till sist är de enda kvar i den övergivna staden Famagusta, en stad där grekiska och turkiska invånare har levt bredvid varandra tills spänningarna mellan de båda folken brister.

Kinsellas roman handlar om Becky Brandon som vill bli stylist till en stor stjärna i LA. Hon får istället erbjudanden om att styla stjärnas ärkerival och konflikt uppstår självklart!

Det land med en svensk författare på sin tio i topp-lista är Tyskland. Där återfinns Fredrik Backman och romanen om Ove (En man som heter Ove) på en hedrande åttondeplats. Boken har sålts i ca. 100 000 exemplar, men man hoppas att den ska sälja ännu mer.

Tittar vi istället på pallplaceringarna ligger Grimmbart av Volker Klüpfel och Michael Kobr i täten. Här verkar slott, mörka skogar, konstverk men också mörka hemligheter spela stora roller.

På andraplaceringen har vi återigen Ken Follets Kinder der freiheit. Också på tredje plats finns en roman vi stött på i ett annat europeiskt land, Untreue av Paulo Coelho, på engelska Adultery.

Vilka tendenser kan vi då se? För det första, på alla listornas topp tre-placeringar finns någon inhemsk författare. Alltså, man gillar ”sina egna” författare i de flesta länder, i Europa såväl som här i Sverige.

Vi kan, för det andra, också se att det tar ett tag för de europeiska böckerna, ej skrivna på engelska, att ta sig till Sverige för att bli översatta. Engelskspråkig litteratur är lätt att få tag på och tack vare internet kan man även få tag på annan europeisk litteratur i Sverige. 

För det tredje, vissa författare klarar av att ta sig in på i princip alla marknader och hamna i topp. Kanske är det få förunnat, men en som lyckats med detta är författaren Ken Follet. Han har skrivit sin trilogi om 1900-talet (Giganternas fall, Världens vinter och Evighetens rand) och det är uppenbarligen ett ämne som attraherar stora delar av den europeiska kontinenten.

Att handlingen bygger på fem familjer från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales får anses som ett lyckat grepp – fler kan få geografiska beröringspunkter. Kanske ett tips för att man ska ”slå” i Europa?

Veckans kulturtips

I morgon torsdag kan man ta sig till Kronobäcks Klosterrruin utanför Mönsterås och uppleva Skymningskväll med eldshow och medeltida musik.

Dagen därpå, fredag kan man på Boda Glasbruk istället se glasshow med Kjell Engman. Koncentration, samspel, glädje och fantasi utlovas.

På fredag 21/11 kl. 19 livesänds Puccinis verk Madama Butterfly direkt från Stockholms Kungliga Opera. Denna kärlekshistoria full av dramatik där Butterfly gifter sig med sin amerikanske löjtnant Pinkerton men där livet inte blir riktigt som de älskade tänkt sig.

Även i Blomstermåla i Folkets Hus sker livesändning av opera denna helg. Barberaren från Sevilla sänds från The Met i New York. Operan handlar om den spanske greven som vill ta reda på om flickan Rosina är kär i honom på riktigt och inte bara ute efter hans pengar, därför klär han ut sig till en fattig student. Problemet är att Rosinas förmyndare håller henne inlåst... En barberare spelar självfallet en avgörande roll!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".