Centerpartiets logga
Val 2014 i P4 Kalmar

C är Kalmar läns stora vinnare i kommunvalen

Tror sig vara lätta att samarbeta med
1:23 min

Centerpartiet verkar ha blivit den stora vinnaren efter kommunvalen i länet. Partiet kommer, som det ser ut nu, att vara med i styret av åtta av Kalmar läns tolv kommuner. Det är fler än något annat parti.

I några av kommunerna har man kommit in tack vare nya blocköverskridande samarbeten för att bilda majoritet.

I Oskarshamn till exempel får nu Centern som första borgerliga parti någonsin vara med och styra. Tommy Skoog som är gruppledare för Centern i Oskarshamn tror att orsaken till framgångarna är att partiets mittenroll har blivit tydligare

– Att vi är ett mittenparti har blivit helt avgörande. Jag har faktiskt tittat lite på det där och kontaterar att man ser att rent statistiskt ligger väldigt många väljare runt de här mittersta frågorna. Så ska man samverka blir det lättast med hjälp av Centerpartiet, säger han.

Tommy Skoog pekar på att Centern inte är ett ytterlighetsparti utan har frågor som många vill känna trygghet kring.

Han nämner frågor som landsbygd, miljö, småföretagande, lokalproducerat. Och det menar han är lokala frågor som inte är så kontroversiella att utveckla och att de andra partierna därför tycker att det är lätt att samarbeta med C.

– Det tror jag är orsaken att vi breddar oss från mitten. Och när vi då breddar oss åt en majoritet som kanske ligger något på vänster sida om mitten eller något på höger sida - så klarar vi oftast att samarbeta på det sättet.

Och så kan man ha resonerat i länets tre största kommuner Kalmar, Oskarshamn och Västervik där Centern numera ingår i blocköverskridande majoritetssamarbeten med olika varianter av de rödgröna partierna. Dessutom finns man med och styr i fem andra kommuner med övriga allianspartier, både i majoritet och minoritet.

I några av kommunerna, till exempel i Oskarshamn, ser det ut som att Socialdemokraternas val att ta med Centern i majoriteten handlade om att stänga ute Sverigedemokraterna som annars skulle blivit vågmästare. Men så har man inte tänkt från centerpartistiskt håll i Oskarshamn säger Tommy Skoog.

– Vi har pratat väldigt lite om den frågan. Det är kanske så man tror från omgivningen, men här har vi faktiskt diskuterat hur vi ska få ut vår politik. Och när vi gjorde valet att stå i opposition eller gå in i majoritetsregerande så såg vi att det verkar möjligt att få igenom vår politik.

– Det är väl framförallt praktiska frågor som gör att man går in i ett samarbete. Kanske inte för att stänga ute någon annan, utan för att man märker att den egna politiken går att genomföra, säger Tommy Skoog.

Här (och med dessa partier) regerar Centern

Västervik - C, S, MP

Oskarshamn - C, S, MP, V

Kalmar - C, S, V

Mörbylånga - C, MP, M, FP, KD

Nybro - C, M, KD, FP, SPI Välfärden (minoritetsstyre)

Mönsterås - C, M, KD, FP

Högsby* - C, M, KD, FP (minoritetsstyre)

Hultsfred* - C, MP, M, KD, FP (minoritetsstyre)

* I dessa kommuner har samarbetet inte helt offentliggjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".