Musslor med saffran. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Recept: Musslor med smak av advent

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 19/11 2014.

Innan julmaten fångar oss i sitt grepp med skinkor och pastejer kan det vara skönt att smygstarta med julens smaker i lite andra variationer. Just nu är musslorna både fina och billiga.

Räkna ett ”nät” (1 kg) till två personer som huvudrätt, som förrätt räcker receptet till dubbelt så många. Servera med ett gott bröd eller, för den som vill, med pasta eller pommes frites. Till 4 personer.

Du behöver:

2 kg blåmusslor, färska i nät

2 solovitlökar eller 3 vitlöksklyftor

2 gula lökar

2 dl torrt vin

1 knippe persilja

1 g saffran

2 dl vispgrädde

lite olivolja att fräsa i

salt, peppar

Skölj musslorna och skrubba dem rena. Släng de som är öppnade eller trasiga.

Hacka löken fint.

Hetta upp lite olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs vitlök och gul lök lätt. Lägg ner musslorna och slå på vinet. Täck med lock och koka tills musslorna öppnat sig, cirka 6-7 minuter.

Lyft upp musslorna med hålslev och lägg dem i fyra djupa tallrikar. Ta bort de som inte har öppnat sig.

Rör ner saffran och grädde i kastrullen. Finhacka persilja och strö över. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Slå såsen över musslorna och servera genast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".