NBAB. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nybros fastighetsaffär var olaglig

Affären fick politiska konsekvenser
1:18 min

Den omtalade fastighetsförsäljningen i Nybro kommun är olaglig. Det har förvaltningsrätten kommit fram till efter att ett inriktningsbeslut överklagats.

Det var i juli i år som politikerna i kommunfullmäktige i Nybro bestämde att flera kommunala fastigheter som till exempel kommunhuset skulle säljas tillsammans med flera hyresfastigheter som ägs av det kommunala bostadsbolaget NBAB. Beslutet var ett inriktningsbeslut som överklagades till förvaltningsdomstolen.

Under valrörelsen blev frågan en av de allra viktigaste och bidrog troligen till att Socialdemokraterna och Moderaterna som drivit frågan om försäljning tappade många röster. Centerpartiet som var kritiska blev nästan dubbelt så stort och kommunens nya ledande parti.

För bara ett par dagar sedan kunde P4 Kalmar berätta att det nu är klart att försäljningen inte kommer bli av eftersom vågmästaren SD har bestämt sig för att rösta emot det som ska göra en försäljning möjlig.

På måndag fattas det beslutet i kommunfullmäktige och kanske kan dagens besked från förvaltningsrätten ge många kritiker vatten på sin kvarn.

Försäljningen anses olaglig på grund av hur beslutet om den skulle fattas. Att kommunfullmäktige inte skulle ta ställning till det slutgiltiga avtalet eller till den slutgiltiga prissumman, utan det beslutet skulle delegeras till en nämnd är inte i enlighet med kommunallagen. En fråga av så principiell karaktär får inte delegeras från kommunfullmäktige, enligt förvaltningsrätten.

Beslutet gäller bara kommunens fastigheter och därmed inte hyreslägenheterna som ägs av bostadsbolaget. Förvaltningsrätten ger kommunen däremot godkänt när det gäller hur ärendet har beretts i kommunstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".