Bilar kör på en gata på natten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Anklagad för motstånd mot vakter frikänns

26-åringen: Det är fantastiskt
1:19 min

En 26-årig man, som har hävdat att han var oskyldig till våldsamt motstånd mot tre ordningsvakter på en krog i Kalmar, frikänns av Kalmar tingsrätt. 

Tingsrätten anser bland annat inte att det innebär våldsamt motstånd att kränga med kroppen och försöka resa sig upp när man ligger underst.

I domen skriver tingsrätten också att de hördas berättelser om vad som hänt skiljer sig åt så pass mycket att det inte går att klarlägga att 26-åringen försökt hindra ordningsvakterna i deras myndighetsutövning med våld och motvärn.

Förutom vittnena som stärker 26-åringens version har en av ordningsvakterna en annan bild av vad som hände jämfört med kollegorna. Ordningsvakten kan inte ge någon tydlig bild av att 26-åringen, som var nykter, var våldsam. Och tingsrätten anser inte att det faktum att 26-åringen har krängt med kroppen eller försökt att resa på sig i samband med att han legat underst på golvet, innebär våldsamt motstånd.

– Det är fantastiskt, tycker 26-åringen själv, som är mycket lättad idag.

Han anser fortfarande att vakterna använde övervåld och missbrukade sin position i samband med omhändertagandet. Nu funderar han på att ta upp sin anmälan om misshandel igen, och begära en överprövning, eftersom den lades ner av polisen som skötte utredningen.

– Absolut, nu känner jag ändå förtroende med tanke på det beslut som tingsrätten tog, säger han.

Vaktchefen på den aktuella krogen säger till P4 Kalmar att det här är sådant som händer, ibland blir det friande domar.

En av de tre ordningsvakterna i det här fallet är inblandad i ett liknande fall som utreds just nu av polisen – ett fall på samma krog. Så länge han inte är dömd för något får ordningsvakten fortsätta sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".