De blåa skyltar som sattes upp för att visa vägen till färjan kommer nu att plockas ner. De sattes upp för ett knappt år sedan och har sedan fått stå med ett rött kryss över texten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Besvikelse i Västervik efter beskedet att färjan ställs in 2015

"Får hoppas det kommer så småningom"
1:37 min

Många i Västervik är besvikna men inte uppgivna efter beskedet att det inte blir någon Gotlandsfärja till Visby under 2015 heller.

Det blir ingen färja mellan Västervik och Visby nästa sommar. I går gick Gotalandsbåten ut med beskedet att man inte fått tag på någon färja för nästa sommar, men att man siktar på trafik 2016. 

Samtidigt kom beskedet att all avlönad personal får sluta.

– Vi får hoppas att den kommer så småningom, säger en kvinna som är missnöjd med hur hela frågan om färjan har skötts.

Beskedet att det inte blir någon färja är tungt för många. Det handlar om boende i Västervik och på Gotland, om turister och om Västerviks kommun som såg färjan som ett sätt att locka fler turister till området.

Harald Hjalmarsson (M) är avgående kommunstyrelseordförande. Han säger att man väntar information av bolaget, men att den satsning man gjorde inför förra sommaren visar att en färja lockar. Inte minst lockade Västervik till sig turister från västkusten, något man haft svårt att göra tidigare.

Harald Hjalmarsson säger också att alla bokningar som kom inför den inställda säsongen visar att det finns ett underlag för linjen. Trots det finns ingen möjlighet att plocka in något annat rederi till nästa sommar:

– Vi har inte överhuvudtaget övervägt att ta kontakt med någon annan, säger Harald Hjalmarsson till P4 Kalmar.

– Min bedömning är att inför 2015 är det väldigt svårt att någon annan skulle kunna ta upp trafik Man behöver i god tid komma ut med information om biljettförsäljning och vilka tider som gäller. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror det är små möjligheter att få en trafik sommaren 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".