Ariel Diaz Garcia. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Ariel Diaz Garcia, konstnär i Oskarshamn. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Ariel från Oskarshamn bygger konst om frihet och sociala medier

Reportage: Flyttade från Havanna till Oskarshamn
7:19 min

För nio år sedan flyttade konstnären Ariel Diaz Garcia från Havanna på Kuba till Oskarshamn i Sverige. Mötet med den gråa himlen och de tomma gatorna blev en chock. På lördag öppnar han en utställning om frihet och sociala medier på Kalmar konstmuseum.

– Jag har längtat jättemycket, och pratat med dem flera gånger, så de kanske blev lite trötta på mig så "okej gubbe"..., berättar Ariel Diaz Garcia.

Ariel Diaz Garcia, som är utbildad på konstakademin i Havana på Kuba, kom till Oskarshamn för nio år sedan. Han har sin ateljé i ett hus i Oskarshamn där till skillnad från gatorna i Havanna är ganska folktomt. Inne i ateljén kompenserar han det med en massa prylar. Saker han samlar, som sedan blir till konst.

Ariel Diaz Garcia har alltid sett konsten som ett sätt att kritisera och ifrågasätta, han målar inte vackra blommor med färgerna, det är för tråkigt. Nej, färgerna och prylarna blir bland annat till collage där man kan upptäcka en massa saker om man tittar närmre.

Utställningen i Kalmar, som han kommer att ha egna visningar av, handlar om trafficking, laglig trafficking, transport, överföring och handel med information. Och konsumtionen av allt vi får till oss genom datorn, mobilen och teven i dessa dagar.

Ariel har bland annat byggt en färgglad karusell med fyra symboliska riddare, en sorts transportbräda eller landningsbana där datormusens resa slutar nere i kloakerna. Och han hoppas att han får publiken att tänka efter. Vad gör vi med all information och är den verkligen användbar?

– Jag vill att människor tänker att det alltid finns två sidor av saken, säger han.

– Ibland blir jag lite irriterad när någon säger att de vet något om mitt land efter att ha läst något på internet om Fidel Castro och Che Guevara... Men du bor inte i mitt land, tänker jag då. Det är dålig information. Det är trafficking, säger han och skrattar.

På Kalmar konstmuseum ska han ställa ut i ett av de mindre rummen ett par våningar upp, men han tänker inte nöja sig med det, han har bett att få placera en del föremål utanför också så att folk ska bli nyfikna.

– En svart båt funkar inte om man vill locka människor, det är många som inte tycker om den, säger han om det svarta konstmuseet i Kalmar stadspark.

Han har redan planer på vad han ska bygga nästa gång när utställningen får en fortsättning i Oskarshamn nästa år.

– Min dröm, det är en berg- och dalbana. Det är den bästa grejen jag har på gång i min hjärna nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".