Socialkontor. Arkivfoto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio

Akut brist på socialsekreterare i Kalmar län

Svårt att hitta personal med rätt utbildning
1:49 min

I Hultsfred saknas personal till tre av nio handläggartjänster. Och i Kalmar ledde brist på personal till att en flickas umgänge med mamman bröts i flera år.

Det är svårt att få tag på socialsekreterare med rätt kompetens och personalomsättningen är hög i flera kommuner. 

– Det är jättesvårt att hitta personer med rätt utbildning, framförallt sen man i somras gick ut med kravet från Socialstyrelsen att alla ska ha socionomutbildning eller likvärdig, säger Anna Edvardsson som är sektionschef för barn- och familjeenheten i Hultsfred.

Socialtjänstens handläggare ska utreda de familjer där barn riskerar att fara illa.

Ibland får socialtjänsten kritik för att inte ha gjort tillräckligt. Eller att det tagit för lång tid. Så sent som i går berättade till exempel P4 Kalmar om en lex Sarah-anmälan i Kalmar där två handläggare blev sjukskrivna och utredningen om en mammas umgänge med sina barn stannade upp, vilket ledde till att flickan under flera år inte fick träffa sin mamma överhuvudtaget - utan att mamman gavs någon möjlighet att få frågan prövan. Kommunen medger själv att det finns risk att flickan har farit illa av det här.

I en enkät från Sveriges Radios Kaliber som åtta av Kalmar läns kommuner besvarat så svarar de flesta, sex kommuner, att det är svårt att rekrytera socialsekreterare med rätt kompetens. Två svarar att det är medelsvårt.

Ett annat dilemma är att en stor del i personalstyrkan är relativt nya på jobbet. De senaste tre åren har personalomsättningen varit medelhög eller hög i alla kommunerna i enkäten.

När P4 Kalmar frågar Anna Edvardsson i Hultsfred hur många av handläggarna där som jobbat mer än ett år får hon fundera ett tag.

– Av de nio tjänster vi har där sex är tillsatta så är det en, ja en, som jobbat mer än ett år. Jag kan inte än så länge se att det fått några konsekvenser för någon enskild, då vi också har en förste socialsekreterare som kan ge stöd. Men det är det är ett tufft jobb och risken är ju att vi tappar de nya om vi inte lyckas stötta upp på ett bra sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".