Tomas Knutsson och Fredrik Johansson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Tomas Knutsson och Fredrik Johansson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Novemberkåsan satsar på att få många i mål

Spännande namn väntas till Vimmerby
1:16 min

178 förare är anmälda till årets upplaga av mc-tävlingen Novemberkåsan i Vimmerby. Är det mycket blött i markerna tvingas många ge upp, men arrangörerna i Vimmerby vill se många i mål.

– 178 anmälda är fler än vi räknat med, men det är positivt att så många valt att komma till Vimmerby, säger tävlingsledare Fredrik Johansson till P4 Kalmar.

Förra året avgjordes Novemberkåsan på Ränneslätt i Eksjö och lockade ungefär lika många att anmäla sig.

Bland de anmälda finns topptrion från i fjol: Joakim Ljunggren, Jonas Karlsson och Niklas Persson. Dessutom har fransmannen Pierre-Alexandre Renet anmält sig. Han är världsmästare och fyrfaldig vinnare av Gotland Grand National.

– Han är ett dragplåster som får förare från andra länder också att komma hit, säger Fredrik Johansson.

Många av de förare som anmält sig kommer inte att ta sig i mål. Några kommer kanske inte till start och beroende på hur blött det blir så kommer många att bryta.

När tävlingen avgjordes i Hässlehom 2003 kom bara 12 av 109 i mål och nästan lika krävande har det varit flera gånger under de senaste 15 åren. Arrangörerna i Vimmerby vill se många komma i mål och har medvetet undvikit att dra banan genom de värsta surhålen.

Blir det blött så blir det tufft att ta sig runt de dryga 35 milen och både motorcyklar och kroppar utsätts för stora påfrestningar enligt Tomas Knutsson. Han har stor rutin som förare och som nu är biträdande tävlingsledare.

– Kroppen tar slut , då försvinner tekniken och man missar stenar och stubbar. Då blir det dubbelt så svårt att åka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".