Akzo Nobel. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Akzo Nobel. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Ett år sedan chockbeskedet på Akzo Nobel

Anställda kritiska till företagets insatser
1:33 min

På Akzo Nobels fabrik i Gamleby håller man nu på att minska produktionen och flytta den till en fabrik i Malmö. För varje månad som går kommer färre och färre att vara kvar. Och företaget får kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa de uppsagda till nya jobb.

Det är ett år sedan beskedet kom att färgtillverkaren Akzo Nobel lägger ner sin lönsamma fabrik i Gamleby sommaren 2015.

De första kollektivanställda får gå hem den 1 december.

De anställda som är kvar i Gamleby kan se tillbaka på ett tungt år. Chock, oro, ilska, bitterhet – känslorna har varit många och kommit och gått efter beskedet att Gamlebyfabriken som hade 160 anställda plötsligt skulle läggas ner.

Leif "Aga" Nielsen som jobbat 37 år på fabriken minns vad han kände när han fick beskedet på ett stormöte:

– Fruktansvärt. Man var chockad, besviken, ledsen, allting. Det var ingen som trodde att det skulle läggas ner.

Det är fortfarande bland flera vi träffar svårt att ta in att fabriken i Gamleby faktiskt ska stängas helt och hållet. Någon annan säger att de misstänkte att fabriken skulle läggas ner, andra trodde att bara delar skulle flyttas. Ytterligare någon hoppades tvärtom på en satsning.

Koncernledningen valde stordrift. Samtidigt gav de samma dystra besked till en fabrik i Tyskland.

Istället var det fabriker i Ryssland, Holland och Malmö i Sverige som skulle ta över produktionen. Trots att fabriken som gått rejält och fortfarande går med vinst. Länge fanns också ett hopp om att beslutet skulle tas tillbaka, men beslutet står fast och sista juni 2015 ska fabriken stängas.

Än så länge har ett 30-tal personer, främst tjänstemän, redan slutat för att de fått nya jobb. Men nu väntar en tid då många som hittills varit kvar istället kommer att få gå ut i arbetslöshet.

De första tio kollektivanställda slutar den 1 december och så kommer det fortsätta varje månadsskifte fram till sommaren i takt med att produktionen i Gamleby minskar och flyttas till andra fabriker.

Trots att Akzo Nobel säger att de försökt hjälpa varje individ på bästa sätt finns ändå kritik mot att företaget inte gjort tillräckligt. 

– Jag tycker vi fått ta det stora ansvaret, säger Petter Vinskär som har jobbat 14 år på fabriken.

– Jag tycker inte Akzo gjort vad jag trodde de skulle göra, jag trodde de skulle göra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".