Busstidtabeller. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Lyssnartips: 0480-59 000

Många av Kalmar läns busstidtabeller tas bort

"Fy fan att den ska försvinna"
1:26 min

När vintertrafiken drar igång i december försvinner alla tidtabeller som spänner över större områden och som man kunnat få på bussar och resecentrum.

Intresset för tabellerna har blivit mindre för varje år och nu väljer KLT att sluta trycka dem.

Ingela Svensson i Västervik åker mycket buss och har alltid tidtabellen med sig.

– Fy fan att den ska försvinna. Det är den jag tittar på. Jag åker nästan vare dag men man behöver den ändå.

Ingela Svensson har månadskort och åker upp emot hundra bussresor varje månad. Och även om hon snabbt lär sig hur bussarna går på hennes vanliga turer är det värre kvällar och helger och när hon ska med bussar hon inte åker med så ofta.

Men hon är en av en allt mindre skara som verkligen använder eller ens vill ha en stor tidtabell.

– Vi ser att vi trots att vi drar ner upplagorna får vi tidtabeller över varje år, säer Katharina Seijsing som är trafik- och planeringschef på KLT.

– Därför har vi tagit beslutet att vi inte ska trycka dem. Vi har andra alternativ nu.

För inte särskilt många år sedan var en tidtabell en nödvändighet för många. Men nu kan man hitta tiderna på nätet och via sin telefon.

Så nu försvinner de.

Kvar blir de tidtabeller som sitter på stolpar vid busshållplatserna och små ficktabeller där man kan se en enstaka eller ett par linjer.

En utväg finns det för Ingela Svensson och andra som inte har smartphone och som behöver hålla reda på många busslinjer:

– Hör man av sig till vår kundtjänst kommer vi skicka ut tidtabeller till de som vill ha en tryckt tidtabell på de linjerna, säger Katharina Seijsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".