Utredningar av ensamkommande flyktingbarn försenas

"Vi kan inte garantera rättssäkerheten för de här barnen"
1:32 min

I Hultsfred som har ett stort flyktingmottagande är det främst utredningarna av ensamkommande flyktingbarn som blivit lidande av bristen på socialsekreterare.

– Vi kan ju inte garantera rättssäkerheten för de här barnen. Sen kan jag inte heller garantera arbetsmiljön för den socialsekreterare vi har, säger sektionschefen Anna Edvardsson i Hultsfred.

Det är egentligen två personers jobb i Hultsfred att utreda de barn som kommer hit från andra länder utan sin egen familj. Barnen bor istället hos till exempel en släkting under tiden de väntar på besked om de får uppehållstillstånd eller inte.

En av tjänsterna är obesatta och nu läggs ärenden på hög och socialtjänsten har ingen fullständig koll på hur barnen har det.

I Karlskrona pågår just nu rättegång i ett fall där ett där ett ensamkommande flyktingbarn förlorade livet och de släktingar hon bodde hos står åtalade. I det fallet finns flera tecken på brister i socialtjänstens rutiner.

Bristen på socialsekreterare är påtaglig i flera kommuner och i ett läge med hög omsättning på personal och lediga tjänster som inte tillsätts ökar risken att fel begås och att uppgifter inte hinns med. Erik Kangeryd på Inspektionen för vård och omsorg i regionen som Kalmar län tillhör är bekymrad:

– Det är inget som bara inträffar i små kommuner, i stora eller medelstora utan det ser olika ut i hela landet. Det är ju en tuff situation, med hög personalomsättning och många gånger tuffa arbetsvillkor. Det är ju ytterst den politiska ledningen i kommunen som är ansvariga för det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".