Johnny Lesseur, verksamhetschef på socialförvaltningen. Foto: Nasim Rahsepar/Sveriges Radio
Johnny Lesseur, verksamhetschef på socialförvaltningen. Foto: Nasim Rahsepar/Sveriges radio

Socialtjänstjobbet kräver mer utbildning

Nya socionomer ska inte behöva hantera tunga ärenden i Kalmar
1:27 min

Att nya socialsekretarare ställs inför alltför tuffa arbetsuppgifter i kommunerna är inte förenligt med socialtjänstlagen. Samtidigt efterlyser många mer spetsutbildning på socionomprogrammet.

Socionomutbildningen förbereder studenter som vill fortsätta forska. Den ska vara bred och ge en inblick alltifrån hur det är att jobba som kurator på en skola till handläggare inom äldreomsorgen.

De utbildningar som varit alltför inriktade på något område har fått kritik för det av Universitetskanslerämbetet. Ändå är önskemålet vi möter från såväl socialsekreterare som deras chefer tydligt. Det borde gå att få in mer spetskompetens som förbereder för uppgifterna de kommer ställas inför inom socialtjänsten.

– När jag var klar med min utbildning var jag inte förberedd för att jobba inom socialtjänsten. Jag skulle vilja den var mer inriktad på samtalsmetodiken, lagar och handläggning och dokumentation. Det är väldigt inriktad på forskning, säger Elin Franzén, som läst i Jönköping och arbetar som socialsekreterare i Hultsfred.

Det finns en självkritik inom en del kommuner som inser att de har ett ansvar för att ge de nya en bra start. Men samtidigt efterlyser de hjälp från utbildningshåll att öka grundkunskaperna bland studenterna för uppgiften inom socialtjänsten.

Sektionschefen i Hultsfred Anna Edvardsson ser gärna förslag på lösningar som överbryggar glappet mellan utbildningen och den krassa kommunala verkligheten.

– Antingen genom en valbar kurs eller en vidareutbildning, man kan göra det tillsamans med kommunerna.

I Kalmar säger verksamhetschefen Johnny Lesseur att det självklart är arbetsgivarens uppgift att inte sätta de nya på alltför svåra arbetsuppgifter, som att sköta barnutredningar, och pekar på socialtjänstlagen som ju kräver att man har tillräcklig erfarenhet.

-  Det förekommer ju inte att vi sätter en nyutexeminerad till att handlägga barn, säger Johnny Lesseur som är verksamhetschef i Kalmar.

Samtidigt ser han att det behövs mer utbildning.

– Vi har tagit kontakt med Linneuniversitet för att diskutera någon form av fortbildningssatsning, så det är ett sätt att stärka kompetensen, sen tror jag att man skulle fundera på om man inte skulle ha någon form av vidareutbildning inom olika specialiteter på på universitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".