Blogg: Vintage-Madde om leksakerna med andrahandsvärde

Vår vintage-expert Madeleine Petersson slår denna vecka ett slag för att du ska köpa klappar från förr istället för att jaga nya. 

Läs Vintage-Maddes blogginlägg via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg 24/11 

Nu är det snart juletider och jag tänkte prata om leksaker från förr. Jag vill slå ett slag för återanvändning och tycker absolut att man kan köpa gamla leksaker och ge bort i julklapp.

Vi konsumerar bara mer och mer och julhandeln väntas slå försäljningsrekord i år igen. Samtidigt borde vi tänka på vår planet, som skulle må så mycket bättre om vi köpte klappar från förr istället för att köpa nytt hela tiden.

Jag tänkte ge lite tips på fina leksaker som även har ett andrahandsvärde.

Matroskjka-dockor

Många kallar dom även för babouska-dockor - kär docka som påminner om en rund bull-mamma och som har många namn. Det är en rysk trädocka som är delbar i två delar och fylls med mindre delbara dockor inuti. En mycket populär docka som är lätt att bli förtjust i - både som barn och vuxen.

1890 skapades första dockan av en träsnidare och den bestod av åtta dockor: först sex flickor, sedan en pojke och längst in fanns det ett litet spädbarn. Dockorna brukar vara färgglada med olika mönster på sig.

Dockvagnar/docksulkys från Emmaljunga

De hopfällbara dockvagnarna från 60-talet påminner om de riktiga barnvagnarna för barn, man kan justera ryggstödet och det finns även en broms för hjulen. Eftersom dessa vagnar är gjorda av rejäla material så är det inte konstigt att de oftast är i lika gott skick nu som för 50 år sedan. 

Dockvagnen/docksulkyn är ett exempel på en leksak som riktade sig till flickor på 50-talet, men jag kan absolut tycka att båda flickor och pojkar kan leka med dem. Bästa julklappen till en liten person!

Träleksaker

Brio har skapat ikoniska leksaker i trä som är svenska tidlösa klassiker. 

Brio är ett svenskt företag som funnits sedan 1884 och i huvudsak sysslar med utveckling och försäljning av leksaker och barnvagnar. Kända leksaker som Brio har tillverkat är taxen, nyckelpigan och clownen. Fina träleksaker med en tanke bakom är alltid en lyckad present till små barn.

Nu hoppas jag att du har fått inspiration samt fått upp ögonen för äldre leksaker - om de har hållit i 50 år så finns det en mycket stor chans att de kan hålla i 50 år till. Lycka till med letandet!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista