Henrik Arkåsen driver restaurang Guldkant i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
1 av 3
Henrik Arkåsen driver restaurang Guldkant i Västervik som är med i kampanjen #förResten. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kampanjen #förResten delar ut matlådor. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 3
I en sådan här matlåda från kampanjen #förResten kan matgäster på nio restauranger i Västervik få med sig mat de inte orkar äta upp. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Agneta Westerberg. miljöhandläggare på Västerviks miljö och energi. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 3
Agneta Westerberg, miljöhandläggare på Västerviks miljö och energi. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Skäms inte för att fråga om matlåda på restaurangen!

"Restaurangerna blir faktiskt ganska glada om vi frågar"
1:35 min

För att minska matsvinnet där delas den här veckan matlådor ut till restauranggäster som en del kampanjen #förResten i Västervik och Vimmerby. 

Varje år slängs 88 000 ton ätbar mat från svenska restauranger. En stor del av det som slängs är rester som är kvar på gästernas tallrikar. 

Tillsammans med 12 andra kommuner i Sverige har Vimmerby och Västervik nu gått samman i kampanjen #förResten, med syfte att minska resterna. I Västervik handlar det om nio restauranger som är med. 

Det man gör är att erbjuda matlådor till de gäster som tyckte att portionen blev för stor. Agneta Westerberg jobbar som Miljöhandläggare i Västervik, menar att många av oss som äter mat ute är alldeles för dåliga på att be om att få ta hem maten.

– Vi skäms för det. Varför ska vi göra det? Vi har ju betalat för maten. Restaurangen blir ganska glada om de blir av med den, kostnaden för sophantering är ganska stor, säger hon och menar att vi måste lära oss att tänka tanken och våga fråga. 

– Du har ju betala för jättegod mat, varför inte äta den en gång till?, säger Agneta Westerberg. 

Kampanjen #förResten vill väcka en tanke i oss. Att vi som restauranggäster ska reagera på hur mycket lagad mat vi faktiskt slänger.

Agneta Westerberg säger att det både handlar om att restaurangerna ofta gör stora portioner för att man vill ge valuta för pengarna, men att vi som gäster också är dåliga på att säga till att vi kanske inte behöver ha så mycket mat - om vi vet med oss att vi bara äter en potatis, så be bara om en potatis då. För matsvinnet är slöseri pengar, energi, vatten och jordbruksmark.

Henrik Arkåsen driver restaurangen Guldkant i Västervik som är en av nio restauranger i Västerviks kommun som är med i kampanjen. Han säger att man redan börjat tänka på hur man ska kunna minska på sina sopor

– Vi har tänkt på det länge, hur man ska kunna kompostera och hur ska man kunna återanvända grejerna. Eftersom vi gör det allihopa nästan hemma så är det konstigt att man inte gjort det på jobbet, säger Henrik Arkåsen.  

Så den här veckan står informationsskyltar vid kassan och man erbjuder den inte orkar äta upp sin mat som vill en matlåda att ta hem sina rester i. Men hur många tror Henrik Arkåsen kommer nappa på det här då?

– Svårt att veta. Hänger väl på hur många som lyssnar på radion nu också kanske, så ni vet om att ni får ta det i matlåda. Att det inte är pinsamt, att det inte är någon fara

Kampanjen #förResten pågår i 14 svenska kommuner hela veckan samtidigt som EU har sin "Eu minskar avfallet" -vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".