Helene Jacobson Pettersson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Helene Jacobson Pettersson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Välkomnar vidareutbildning för socialsekretare

Försvarar bredden i grundutbildningen
1:40 min

Prefekten vid Linnéuniversitetet tillbakavisar kritiken mot bredden på socionomprogrammet, men välkomnar en diskussion om att det ska finnas krav på vidareutbildning för vissa arbetsuppgifter.

– Jag tror det skulle vara bra, säger prefekt Helene Jacobson Pettersson till P4 Kalmar.

– Vi har i dag lämnat ett äskande om att vi ska utöka vårt utbud av kurser, bland annat inom barn och ungdomsvård.

Sedan i somras är det krav på socionomexamen på universitetet för den som ska jobba inom socialtjänsten med utredningar av barn som misstänks ha farit illa. Utbildningen ger inte tillräckliga verktyg för att klara det, menar flera socialsekreterare som P4 Kalmar har talat med.

Kritikerna glömmer att det handlar om en grundutbildning som ska förbereda för allt från jobb inom kriminalvård till äldreomsorg, enligt Helen Jacobsson Pettersson:

– Att förse dem med en handbok inom varje speciellt område är omöjligt.

Förutom att studenterna kan fördjupa sig inom något område under sin sista termin och även har praktik, så ser Helen Jacobsson Pettersson alltså stora möjligheter att ha flera vidareutbildningar för de som har en examen i botten.

– Här handlar det ju också om ett samarbete med arbetsgivaren för att göra det möjligt att gå kursen, men också att ge cred till de som gått den här kursen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".