Nybro Bostads AB.
Fastigheterna som skulle säljas blir kvar hos Nybro Bostads AB. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio

Fastighetsaffären i Nybro stoppad

"Jag tror inte det blir billigare att hyra tillbaka..."
1:46 min

Den omtalade fastighetsaffären i Nybro kommun stoppades under måndagens kommunfullmäktigemöte. Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna avgjorde frågan.

Fastighetsaffären skulle göras tekniskt möjlig genom att ett bolag bildades och det var den frågan som en majoritet av kommunens politiker sa nej till. Det betyder att fastighetsaffären där flera kommunala fastigheter, däribland äldreboenden, kommunhuset och Kristallen skulle ingå inte blir av. I affären skulle också över 200 lägenheter ur allmännyttans bostäder ingå. Beredningen av affären har kostat kommunen runt en miljon kronor. 

Det var fullt på åhörarplats på mötet igår.

– Jag tycker det var ett bra beslut. Jag tror inte det blir billigare att hyra tillbaka fastigheterna, säger Leif Karlsson, en av de som kommit för att lyssna.

En händelse som skapade mycket debatt under kvällen var ett Facebook-inlägg från en socialdemokratisk ledamot om att även Stora hotellet skulle kunna komma att säljas till Sveafastigheter.

”Utbyggt hotell eller asylboende – ikväll avgör Sverigedemokraterna hotellets framtid.”

Så skrev Socialdemokraternas Martina Aronsson på Facebook några timmar innan fullmäktigemötet på måndagskvällen. Under dagen hade nämligen Sveafastigheter hört av sig och sagt att de var intresserade av att köpa även Stora hotellet från den privata ägaren, bara fastighetspaketet gick igenom i fullmäktige. Annars kommer Stora hotellet med största sannolikhet bli asylboende.

Inlägget fick skarp kritik under kvällen av flera ledamöter.

– Vissa tolkade det som att jag var emot asylboendet, tvärtemot, jag ville bara värna vårt hotell och vår besöksnäring, säger hon.

Det var inte så att du försökte pressa på Sverigedemokraterna som ju avgjorde frågan?

– Jag försökte inte pressa på något parti, vi fick informationen sent och alla partier har inte ledamöter som sitter i kommunstyrelsen som fick tillgång till detta, säger Martina Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".