Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jordrök. Foto: Pav Johnsson
Jordrök är en av alla växter som påträffats blommande nu i november. Foto: Pav Johnsson

Naturexperten: Fler än 100 blommande arter i november

P4 Kalmars naturexpert Pav Johnsson skriver i sitt nya blogginlägg om Ölands Botaniska Förening som påträffat massor av blommande växtarter på Öland under denna varma novembermånad. 

Pav Johnssons blogginlägg 25 november 2014

Ett blommande november!

Fler än 100 blommande växtarter har påträffats på Öland under november, rapporterar Ölands Botaniska Förening. Vall och höstsådd växer så det knakar i länet, och det kan knappast ha undgått någon att denna höst varit rätt varm. Inte heller att den senaste månaden varit blöt.

Det är först de senaste dagarna vi äntligen har fått lite novembersol. Statistiken talar också sitt tydliga språk. Enligt SMHI:s mätningar har länet under oktober och november fått drygt 100 % större nederbördsmängder än normalt, och temperaturavvikelserna är också stora. November var fram till den 23:e drygt 3 grader varmare än genomsnittet för perioden 1961 till 1990.

Även vattentemperaturerna i havet är exceptionella med temperaturer 1 till 3 grader över det väntade. Lars Andersson, oceanograf, berättar om detta på SMHI:s hemsida.

– Det som är anmärkningsvärt är att vattnet är betydligt varmare långt ner i vattenmassorna vilket betyder att det lagras mer energi i havet. Det är förmodligen en konsekvens av den varma och långvariga sommaren. Den lagrade energin kan leda till en lindrigare isvinter, men det är osäkert om det får några ytterligare följder längre fram, berättar han. 

I Östersjön noterades vattentemperaturer från ytan ner till 30 till 40 meters djup klart över det normala. I de norra delarna var temperaturen ca 0.6 grader högre än normalt medan överskottet i söder var nästan 4 grader.

Det blir spännande att se hur vintern utvecklar sig med en sådan höst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".