Mindre företag kan få hjälp att söka personal

På några år har över 1 200 nya jobb hittats hos små och medelstora företag i Sverige, i ett projekt som kallas Jobbsökarna. I dag träffades företagare i Mörbylånga kommun för att få information om projektet.

Nu på morgonen träffades företagare i Mörbylånga kommun i Vickleby och fick information om hur Arbetsförmedlingens Jobbsökarna kan hjälpa dem.

Det kan handla om att Arbetsförmedlingen tar rollen som en liten personalavdelning, när det är som mest intensivt för företag som behöver mer personal.

– Vi letar efter dolda jobb, berättar Anette Gunnarsson som arbetar med projektet Jobbsökarna för Arbetsförmedlingens räkning i Småland.

I maj 2013 startade projektet och sedan dess har Jobbsökarna fått 2 000 uppdrag i hela Sverige och 1 200 tjänster har tillsatts.

– Det är i de små och medelstora företagen som tillväxten finns. Ofta hinner de inte själva rekrytera just när det finns behov.

Företagens behov av hjälp kan vara varierande. Ibland kan de behöva hjälp med att sätta ut annonser och ta emot jobbsökningar, i andra fall önskar företagen ett bollplank.

– Vi kan fungera som en HR-avdelning. Ett stort företag har kanske råd att betala 75 000 kronor för en rekrytering, men det kan inte ett mindre företag göra.

Enligt Anette Gunnarsson är sättet att arbeta en succé och hon berättar att Arbetsförmedlingen vill göra det permanent på ett eller annat sätt.

En fördel är att Jobbsökarna kan koppla ihop flera företags behov och på så sätt pussla ihop en heltidstjänst av flera mindre behov.

– Det kan vara nätverk av företagare som samarbetar, eller ett företag som behöver personal på en annan ort.

Enligt Anette Gunnarsson finns mycket att göra för att hitta personal med rätt kompetens och förse arbetsmarknaden med rätt arbetskraft:

– Studievägledarna borde prata jobb redan i nian – att ungdomarna väljer ett yrke där det finns behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".