Susanna Pålsson, blivande chaufför, Nybro
Susanna Pålsson, blivande lastbilschaufför från Nybro - hoppas på stopp för lönedumpningen. Foto: Glenn Möllergren

Förare stannar lastbilar i protest

Är trötta på hur branschen fungerar
3:13 min

Varje dag mellan klockan 12.00 och 12.15 stannar lastbilar i hela landet längs med vägarna i protest mot att branschen håller på att försvinna helt i konkurrensen med extremt lågbetalda chaufförer från Östeuropa.

Den tändande gnistan till protesten är en dom som ger utländska chaufförer möjlighet att köra utan både körkort och pass i Sverige. Det gör att svenska förare och åkerier, som kör med avtalsenliga villkor och med sina papper och bilar i ordning, har hamnat i ett hopplöst underläge mot de utländska chaufförernas arbetsgivare.

Förare som ofta kommer från länder i Östeuropa kör för löner på bara några tusenlappar i månaden och bor ibland halvårsvis i sträck i sina hytter, där de ligger stilla helt utan lön när de inte får sina körningar. Dessutom behöver de alltså, enligt en dom i Sundsvalls tingsrätt, inte ens ha varken pass eller körkort, så länge de har en förklaring tillhands.

Frans Adevin är en av chaufförerna som har parkerat bilen i protest klockan 12.00 på tisdagen då P4 Kalmar träffar honom - och han har svårt att hitta ord för att beskriva vad han tycker om den friande domen i Sundsvall.

– Ja, det här är löjligt. Det är horribelt, säger han.

Både han och andra chaufförer säger att det är helt omöjligt att konkurrera på de villkor som nu gäller, så ilskan och uppgivenheten är stor bland många svenska förare.

Chaufförer som P4 Kalmar har träffat vid andra tillfällen berättar om hur de har det - till exempel en bulgarisk förare som säger att han känner sig som en slav:

– Jag bor i hytten ett halvår i taget och kommer hem och ser mina barn och barnbarn två gånger per år. Jag känner mig som en slav, som en andra klassens medborgare, säger han.

Och utanför en matbutik i Kalmar sitter en arbetslös rumänsk chaufför och tigger:

– Jag skulle vilja hitta ett jobb. Jag kräver inte mycket, bara ett par tusenlappar i månaden, så att jag kan försörja min familj, säger han.

En som sympatiserar med protesten och som hoppas att branschen städas upp så att det finns jobb även framöver är blivande lastbilschauffören Susanna Pålsson från Nybro.

– Ja, jag har alltid varit intresserad av bilar, och så fick jag syn på den här kursen. Jag hoppas att det blir bättre i branschen och att jag får ett jobb när jag är färdig, säger hon till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".