Gågata i Nybro.
Gågata i Nybro. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Nybro kommun måste spara

Det går inte att utesluta att det blir uppsägningar
1:36 min

Det fattas ungefär 30 miljoner i Nybro kommuns budget - och på grund av det måste man nu spara. Men på vad är inte lätt att veta, det tycker flera Nybrobor.

– Ja, det var en svår fråga, säger Nybrobon Beryl Johannesson och fortsätter:

– Skolan är väldigt viktig. Och omsorgen, och sjukvården. Så de tre sakerna är det som för mig är viktigast. Men det finns ju inga pengar.

Vid årets slut kommer det alltså fattas runt trettio miljoner i Nybros ekonomi - något som motsvarar ungefär 60 heltidstjänster, enligt kommunens ekonomichef.

Femklövern med allianspartierna och SPI som snart leder kommunen i minoritet vill spara på kommunstyrelsen, men också på driften av bland annat skola och äldreomsorg under de kommande tre åren.

Christina Davidsson (C) säger att man inte kan utesluta att det blir uppsägningar, men att en bättre och mer effektiv organisation kan spara mycket.

Omsorgen och skolan och barnomsorgen har i år ett minus på runt 10 miljoner, men annars är det engångskostnader som orsakat underskottet.

Under måndagens fullmäktigemöte röstades vänsterblockets förslag om höjd skatt ner. Socialdemokraterna menade att en skattehöjning skulle säkra kommunens kärnverksamhet som barnomsorg, skola och omsorg.

Under mötet fattades däremot beslutet att politikernas egna arvoden ska sänkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".