Recept: Någorlunda nyttig chokladkaka till advent

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 26/11 2014.

Får du också en sockerchock av adventsfikat? Den här underbart goda kakan utan varken strösocker eller vetemjöl gör att du orkar hela besöket utan att somna med näsan i glöggen. Gör den antingen i en låg pajform och servera i snibbar med vispad grädde eller grädda den i en avlång liten form och skär i portionsrutor.

Till ca 10-12 tårtbitar eller ca 20 rutor, beroende på storlek.

Du behöver:

100 g mandelspån

3/4 dl hackade valnötter

50 g mandelmjöl

20 färska dadlar, urkärnade

2 msk kokosolja

1 tsk gott vaniljsocker eller 1 urskrapad vaniljstång

1 nypa salt

1 espresso eller ca 4 msk starkt bryggkaffe

2/3 dl riven kokos

3 msk kakao

2 ägg

2-3 msk agavesirap

mandelmjöl + rapsolja till formen

Till glasyren:

150 g mörk choklad, 70%

½ dl vispgrädde eller 2 msk mörk rom

ev rivet skal av 1 apelsin

Till servering:

Vispad grädde eller vaniljglass

Värm ugnen till 175°.

Rosta mandelspånen och nötterna lätt i en torr stekpanna. Ställ den åt sidan.

Blanda resten av ingredienserna och mixa i matberedare till en slät massa. Smaka om du vill ha mer sötma. Tillsätt i så fall lite agavesirap till.

Vänd ner mandelspån och valnötter.

Smörj och mjöla en pajform, ca 24 cm i diameter, eller en avlång form, ca 20x30 cm.

Tryck ut smeten och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter.

Smält under tiden chokladen i knappt sjudande vattenbad. Rör ner grädde eller rom för att få glasyren mjukare och smaksätt med rivet apelsinskal om du vill ha mer julsmak.

Låt kakan svalna en aning innan du brer på glasyren.

Kakan är godast kall och smakar minst lika gott dagen efter. Servera gärna glass eller grädde till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".