Recept: Lussekrans

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 26/11 2014.

Receptet är en gammal goding som har följt med genom många flyttar. Det kommer från Allt om Mats decembernummer 1973. I original ska man baka vanliga lussekatter, men till adventsfikat kan det vara snyggt att göra en stor krans. 

Till 32 lussekatter eller en stor krans.

Du behöver:

200 gram smör
5 dl gammaldags mjölk
2 paket vanlig jäst
2 dl råsocker
2 paket saffran
1 tsk salt
1 stort ägg
ca 1 kilo vetemjöl

russin

1 uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en rymlig bunke. Smält smöret. Rör ned mjölken. Degvätskan skall vara knappt fingervarm.

Stöt saffran med en gnutta socker i en mortel. Blanda ned den i degvätskan tillsammans med socker och salt. Vispa ned ägget i degvätskan.
Häll därefter i mjölet. Arbeta med degkrokar (eller i hushållsassistent) tills degen bildar en smidig boll, som släpper från bunkens kanter.

Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter. Den kommer att fördubbla sin stor

Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt. Dela degen i två delar. Varje deghalva blir till 16 normalstora lussekatter.

Forma antingen vanliga lussekatter och tryck ner ett russin i varje ände eller rulla snurror som du lägger tätt i en krans på bakplåtspapper.
Låt dem jäsa övertäckta på plåt i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225°.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i cirka 8 minuter i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna övertäckta på ugnsgaller.  Det går utmärkt att frysa lussekatter. Lägg inte så många i varje påse och tryck ut mesta möjliga luft. Tina i rumstemperatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".