Recept: Messmörtryffel

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 26/11 2014.

Ljuvligt lena i konsistensen och med fin ton av messmör. Gör antingen formarna i små silikonformar (finns i fackhandel eller större presentbutiker) eller använd mjuka formar till iskuber. Eller låt tryffelsmeten stelna och ta ut kulor med en kaffesked. 

Till ca 30 praliner.

Du behöver:

250 g mörk choklad, 60-70%

1 ½ dl vispgrödde

25 g osaltat smör

2 msk honung

1-1 ½ dl messmör

Till dekor:

Ca 200 g mörk eller ljus choklad, eller kakao och kokossocker

Hacka chokladen till smeten fint. Lägg den i en liten skål.

Koka upp vispgrädde, smör, honung och messmör. Rör slätt. Slå detta över chokladen. Rör försiktigt tills chokladen har smält.

Fördela smeten i formarna och ställ dem i frysen någon timme, tills de har stelnat. Eller ställ hela skålen i kylen tills smeten har stelnat och forma kulor med en liten sked.

Smält chokladen till dekor över knappt sjudande vattenbad, välj sort efter vad du gillar. Tryck ut de frysta tryfflarna och doppa dem i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper. Kulor kan man också rulla i lika delar kakao och kokossocker.

Förvara tryfflarna svalt och övertäckta tills de ska serveras. Håller cirka en vecka i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".