En tita tittar på utbudet. Foto: Leif Johansson/Sveriges radio
1 av 3
En tita tittar på utbudet. Foto: Leif Johansson/Sveriges radio
Blåmes och Talgoxe som serveras nötter. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 3
Blåmes och Talgoxe som serveras nötter. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Fågelmatning. Foto: Leif Johansson/Sveriges radio
3 av 3
Fågelmatning. Foto: Leif Johansson/Sveriges radio

Allt fler fågelbord gör vintern enklare för småfåglarna

Olof Nyberg, räknar upp de fåglar som han fått besök av: "Det är talgoxe, pilfink, större hackspett, gröngöling, steglits…"
1:39 min

Det finns mängder med fågelbord för hungriga småfåglar nu när vintern kommer. Vi har blivit allt mer pigga på att hjälpa fåglarna klara de kalla månaderna och affärerna säljer allt mer frön och talgbollar, visar en rundringning som P4 Kalmar har gjort.

En av alla fågelmatare är Olof Nyberg i Gamleby som får besök av många olika arter.

– Det är talgoxe, pilfink, större hackspett, gröngöling, steglits…

Olof Nyberg räknar upp en hel rad fågelarter som besökt hans fågelbord. I sitt garage har han börjat ladda upp med frön, talgbollar och andra godsaker för fåglarna inför vinter.

Och han är en riktig veteran när det gäller fågelmatning.

– Det har jag gjort sedan jag flyttade in här 1977, säger Olof Nyberg som också ökat sitt matande och ger fåglar mer att äta under de kalla månaderna.

Och även om det inte går att få fram någon exakt siffra på hur mycket fågelmat vi köper varje år, så är det inte svårt att se att det ökat kraftigt.

När vi ringer runt till affärerna säger alla att intresset och försäljningen ökat hos dem. Trots att konkurrensen ökat med allt fler som säljer och att det finns specialaffärer för fågelmat på internet.

Förutom att vi ger mer mat ger vi också fåglarna mer att välja på. Det finns frön och fröblandningar, talgbollar- och andra talgprodukter som du kan få laddade med frön, bär eller insekter.

Den som vill kan till och med köpa maskar och larver till fågelbordet.

Andreas Rosell jobbar på Lantmännen i Gamleby. Han både matar fåglar själv och säljer fågelmat på jobbet.

– Framför allt börjar man mycket tidigare att mata än vad man gjorde förut, så fågelintresset verkar ha ökat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".