Samarbetsproblem risk för akutpatienternas hälsa

Flera allvarliga risker för patienternas säkerhet vid akutmottagningen i Kalmar lyfts fram i en rapport från Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Samarbetet mellan nya läkare och deras erfarna kollegor fungerar inte alltid, och vårddiktat som ska skrivas inom två dagar blir ibland liggande i veckor.

Det är vid två besök i april som som de här riskerna har upptäckts. Riskerna handlar om att det ibland saknar läkare med rätt kompetens, och att de nyutbildade läkare som tjänstgör inte upplever att man inte lyckas samarbeta med de mer erfarna läkare som ska finnas som stöd. Det här gör att det uppstår brist på rätt läkarkompetens.

Man har också problem med att de så kallade diktat som skrivs, alltså en typ av order om vilken vård patienten ska ha - de här diktaten som egentligen ska skrivas inom två dagar, de förblir oskrivna i upp till flera veckor.

Nu ålägger IVO landstinget i Kalmar att se till att vårddiktaten skrivs i tid, och att man identifierar de patientsäkerhetsrisker som finns, och ser till att åtgärda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".