Innan lunch gruppledare får ett inledningsanförande
Landstingsfullmäktigemötet pågår i två dagar och alla omröstningar och debatter följs med hjälp av ny teknik. Foto Tobias Sandblad SR

Bäddat för lång landstingsdebatt

Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C) i debatt om kollektivtrafiken
2:10 min

På torsdagen samlades politikerna i landstingsfullmäktige för att spika hur de ska fördela pengarna inom vård, kollektivtrafik och andra områden de ansvarar för i länet. Den planerade höjningen av avgifterna för buss-och tågpendlare väckte tidigt kritik.

Redan i det första replikskiftet dök kritiken mot de nya avgifterna inom kollektrafiken, som P4 Kalmar uppmärksammade i morse, upp.

Efter ett inledningsanförande av Anders Henriksson (S) med allt ifrån tal om satsningar för att ta bort vårdköerna, minska tobaksanvändningen och halvera kostnaderna för hyrläkare så kontrade Christer Jonsson från alliansoppositionen med såväl invändningar mot att man inte längre kan få statliga pengar till köförkortande åtgärder, som kritik mot att majoritetens ledare bara talar om de förbättringar de vill göra, inte försämringarna, som bland annat drabbar de som har pendlarkort.

– Varför talar du inte om de ökade pålagor du har för långpendlarna utbrast Christer Jonsson (C).

Landstingsfullmäktige samlas i två dagar för att ta ställning till såväl de mål som politikerna vill ställa upp för att utveckla bland annat vården i länet, men också de ekonomiska ramar som sjukhus och andra verksamheter får.

– 20 miljoner avsätts för att sjösätta den nya läkarutbildningen och pengar avsätts för att ha fler ST-läkare, säger Anders Henriksson (S) och nämner även en modell som man kommit överens med Vårdförbundet om för att få fram fler specialistsjuksköterskor.

Landstinget i Kalmar län styrs av en majoritet med S, V och MP. Ett annat debattämne som kom upp under förmiddagen är cancersjukvården som såväl majoriteten som allianssoppositionen talar sig varma för och vill anslå mer pengar till.

Gudrun Brunegård (KD) pekade på att man redan idag är långtifrån kömålen för flera cancergrupper och debatten kom sedan framförallt att handla om vem som har en budget som bygger på realistiska förväntingar och tillräckligt med pengar för att nå till dem, där det andra blocket anklagades för att använda låtsaspengar.

Den röda tråden, om huruvida man har pengar till att förverkliga sina politik, återkom när Christer Jonsson (C) fick mothugg på kritiken kring avgiftshöjningarna inom kollektivtrafiken.

Det började med att Christer Jonsson (C) i sitt inledningsanförande gick till angrepp mot majoritetens sätt att hantera kollektivtrafiken där det väntar avgiftshöjningar mellan 20 och 30 procent för pendlare och där som åker långt får betydligt större höjningar än de som åker enkelresor i en tätort.

– Det motverkar helt möjligheter att få kompetens till mindre orter, sa Christer Jonsson (C).

Anders Henriksson (S) kontrade med att lyfta fram alliansens förslag om att redan nästa år kräva att kollektivtrafiken lever upp till politikernas mål om att de ska finansiera 50 procent av kostnaderna för buss- och tågtrafiken utan att behöva stöd från landstinget.

– Det är inte seriöst, säger Anders Henriksson (S).

Men Christer Jonsson menar att det är majoritetens ansvar att se till att kollektivtrafiken klarar av att ha kontroll över sina kostnader och att höjda avgifter inte är rätt väg att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".