Vanligt att konsulter täcker personalbrist i socialtjänsten

"Det är inte det bästa för de familjer vi möter"
0:56 min

Det blir allt vanligare att kommunerna hyr in konsulter från privata bolag för att lösa bemanningsproblem inom socialtjänsten. Men åtgärden kritiseras för att inte vara långsiktig.

Att socialförvaltningarna har problem att hitta personal med rätt kompetens är något som P4 Kalmar har uppmärksammat i flera artiklar den senaste veckan.

En enkätundersökning som Akademikerförbundet har gjort visar att det är vanligt att konsulter kallas in för att lösa situationen.

Även här i Kalmar län har kommuner använt sig av konsulter – men åtgärden möter kritik. I Oskarshamn, Hultsfred och Kalmar säger chefer vi talar med att de inte längre har några konsulter anställda:

– Det går att jämställa med hyrläkare eller något sådant, säger Thereze Lundborg som är enhetschef i Kalmar kommun. 

– Min erfarenhet är att om man har haft en akut situation med hög arbetsbelastning – då är det svårt att hitta någon som inte är konsult. På så sätt kan man säga att det fungerar. Men socialtjänsten har ett mer långsiktigt perspektiv. Vi jobbar i familjer och vill vara kvar och jobba med dem. Så för de vi möter är det något helt annat att mötas av en konsult som är inne och gästspelar. Det är inte det bästa för de barn och familjer som vi möter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".