Åhörare. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Mordrättegången i Kalmar

Många vill höra huvudvittnet i mordrättegång

Under torsdagen fortsatte rättegången mot det par som misstänks ha mördat en 63-årig man norr om Kalmar. Ett stort antal åhörare ville höra huvudvittnet berätta.

Tingsrätten fick använda sig av ett biljettsystem för att fördela åhörarplatserna i rättssalen, när huvudvittnet i mordrättegången själv berättade vad hon fått veta av den åtalade mannen.

Vittnet spelade också in flera samtal med mannen, och hennes uppgifter är viktiga bevis i utredningen.

Redan i september 2012 i samband med att 63-åringen anmäldes försvunnen reagerade polisen på hur paret betedde sig. Det var den nu åtalade kvinnan som anmälde 63-åringen försvunnen tio dagar efter morddagen, men polisen reagerade på att kvinnan inte var särskilt aktiv för att hitta 63-åringen.

I dag förhördes den polis som tog upp anmälan och sedan arbetade en del med ärendet. Han reagerade redan i september på att paret inte var aktiva för att hitta 63-åringen. Det var olikt många andra ärenden med försvunna personer, enligt polisen som har jobbat under med försvunna personer under lång tid.

– Man fick dra ur dem svaren, berättade han i förhöret.

Polismannen beskriver parets intresse för att hitta 63-åringen som ganska dämpat och svagt. Kvinnan blev stel och svarade inte heller när polismannen försökte sätta press på henne med tuffa frågor.

63-åringen gillade inte parets förhållande. Det berättade hans före detta fru i samband med att hon vittnade på förmiddagen. 63-åringen ska ha tyckt att mannen bara var ute efter pengar och att han inte älskade kvinnan, som var anhörig till 63-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".