Christer Jonsson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Christer Jonsson (C) lanserade nytt förslag. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Oppositionen ville lindra chockhöjningen för pendlarna

Miljöpartiet försvarar prishöjningen för pendlarna
7:06 min

Frågan om de höjda avgifterna i kollektivtrafik har väckt stor debatt i landstingsfullmäktige och på sittande möte kom alliansoppositionen fram med en förslag där man "bara" höjer med 15 procent för dem och istället höjer lite mer på enkelresor inne i stan.

– Vi kan inte undergräva förtroendet hos resenärerna. Därför vill vi attt 30-dagars korten höjs med 15 procent istället för nära 30 och att man istället höjer en krona till på enkelbiljetterna, säger Christer Jonsson (C) och lägger fram förslaget som han och de andra allianspartierna enats om.

Alliansen menar både att höjningen som främst drabbar pendlarna är orimlig, men också att hur förslaget hanterats. Det har inte framgått hur stora höjningarna varit för de olika grupperna föränn man börjat granska de olika nivåerna var och en för sig.

– Det här är en oacceptabel ordning. Det står inte en rad om vad faktiskt det innebär i texten.

Majoriteten som förra veckan fick kraftig kritik för höjningen av de skolkort för elever som kommunerna köper har i talarstolen framförallt representerats av landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson, som medgav att man kunnat hantera frågan annorlunda. De kommer också backa delvis på förslaget kring höjda skolkort som nu höjs med 15 procent istället för nära 30 som förslaget innebar. Att göra samma lindrig för pendlarna ville han däremot inte gå med på under debatten.

Efter lunch tog Jessica Rydell (MP) till orda i debatten kring kollektivtrafikavgifterna, efter att det dittils framförallt varit Anders Henriksson (S) som fått försvara majoritetens linje.

Hon kom också med det första tydliga argumentet kring att låta pendlarna få en procentuellt sätt mycket högre höjning jämfört med de som åker enstaka kortare resor.

– För att få fler att börja resa måste vi hålla nere avgifterna för enkelresor och 36 kronor för en resa mellan Emmaboda och Kalmar för en pendlare är inte mycket, säger Jessica Rydell (MP).

Nu tog också Vänsterpartiet, som drivit linjen nationellt om gratis kollektivtrafik, plats i debatt.

– Vi har sett oss nödgade att höja. Men pendlarna har fortfarande den största subventionen, säger Linda Fleetwood (V).

Beslutet kring kollektivtrafiktaxorna fattas först under fredagen.

Alliansen övervägde på torsdagen att kräva att låta hela frågan om taxorna inom kollektivtrafiken återremitteras, alltså inte bli till något beslut idag, utan utredas vidare. Om det går att bryta ut en del av budgeten på det viset var däremot inte helt klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".