Mordrättegången i Kalmar

Huvudvittnet berättade i rätten: Så gick mordet till

P4 Kalmars Sigrid Edsenius var på plats i rättssalen
4:43 min

När huvudvittnet i rättegången förhördes i rättegången mot det par som misstänks ha mördat en 63-årig man norr om Kalmar på torsdagen, berättade hon om hur det gick till när den åtalade mannen erkände mordet för henne.

På torsdagen förhördes målets huvudvittne som den åtalade mannen ska ha erkänt mordet för. Många åhörare hade kommit till tingsrätten för att lyssna på vittnet och alla fick inte plats.

Kvinnan kom in i rättssalen tillsammans med två personer från polisens personskydd. Hon har i flera medier tidigare berättat om att hon har upplevt sig hotad.

Huvudvittnet var engagerad i organisationen Missing People och det var i samband med att organisationen gjorde sökningar efter 63-åringen i våras som vittnet och den nu åtalade mannen fick kontakt. Mannen blev förälskad i henne och när de träffades erkände mannen mordet för vittnet.

Vittnet berättade om att hon misstänkte att mannen och kvinnan hade mördat 63-åringen, redan när Missing People sökte efter 63-åringen. Vittnet berättade om hur det gick till när mannen erkände mordet för henne.

Vittnet hade bjudit hem mannen till sig, men hon var orolig för vad som skulle kunna hända.

– När jag ser honom kliva ur bilen så ser jag med en gång att han är jättenervös, sa hon under rättegången.

När mannen kom hem till vittnet ville han mest umgås och titta på film, men vittnet frågade vad det var han egentligen hade kommit dit för.

– Han hade något att berätta och ville träffa mig, han säger flera gånger att han har saker som han vill berätta men att han inte vet om han kan lita på mig.

Vittnet berättar att när mannen väl började berätta var det som att trycka på en knapp. Berättelsen om mordet rann ur honom, han berättade detaljerat om mordet.

Mannen berättade för vittnet att kvinnan hade försökt att köra över 63-åringen, men av känslomässiga skäl så klarade hon inte av det.

Istället började paret planera mordet tillsammans.

Dagen innan mordet hade mannen grävt en djup grop ute på en åker. Paret hade bestämt att mannen skulle komma till 63-åringens hus på morgonen.

Mannen gick fram till 63-åringen som låg i sängen och sov. 63-åringen vaknade till och fick syn på mannen som stod med geväret riktat mot honom bredvid sängen. Just när 63-åringen var på väg att skrika något brände skottet av.

Mannen bad sedan kvinnan hämta en presenning och ett rep för att de skulle kunna transportera bort kroppen. Enligt vittnets berättelse befann sig inte kvinnan i rummet när mannen sköt 63-åringen. Han berättade om blodstänk på tak, väggar och i och runt sängen.

Under hela samtalet med vittnet försökte hon att få mannen att tro att hon var på hans sida och att hon ville hjälpa honom.

Vittnet berättar att mannen var orolig för att han inte hade använt några handskar. Han berättade också om hur svårt det hade varit att transportera bort kroppen och att han hade blivit arg på kvinnan när han inte fick hjälp att lägga kroppen på ett bilflak.

– Kommer du inte och hjälper mig med att lyfta upp gubbfan så ska jag skjuta mig själv, skrek han till kvinnan berättade vittnet idag.

Efter det dumpades kroppen och paret tvättade i rummet där mordet hade begåtts.

Enligt vittnet berättade mannen att det var kvinnan som ville att 63-åringen skulle försvinna. Att han hjälpte henne att utföra mordet främst av kärlek:

– Sedan var han inte dummare än att han insåg att han kunde ha ekonomisk vinning. 

Vittnet frågade även mannen om någon annan var inblandad. Men han svarade nej.

– Men frågar du mig så var min magkänsla en helt annan, sa huvudvittnet under rättegången.

Enligt vittnet hade paret skrattat åt polisen som inte kunde genomskåda dem. Efter att han hade berättat om mordet ändrade hans sinnesstämning från nervös till tuffare, nästan skrytsam.

-- Det var som att han skröt om det som hade hänt, sa vittnet.  

Då blev vittnet rädd och försökte få mannen att lämna henne. Strax efter det kontaktade hon polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".