Centrala Nybro. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Näringslivschef svarade på Leifs lyssnarfråga

Lyssna på svaren: "Händer positiva saker också"
3:55 min

Vad ska Nybro göra när fabriker läggs ner, och vad finns det för strategi för att få folk att stanna i kommunen? Det undrar P4 Kalmar-lyssnaren Leif som nu fått svar av Nybros näringslivschef.

"Vad har Nybro kommun tänkt göra nu när det bara läggs ner fabriker och inga nya jobb skapas? Skall dom bara fungera som en ny flyktingförläggning? Eller vad har dom för strategi för att få folk att stanna? Folk behöver jobb och det finns inga."

Efter att Leif Erlandsson skrivit sina frågor på P4 Kalmars Facebooksida, tog radion kontakt med Nybro kommuns näringslivschef.

– Kommunens uppgift är att skapa bra förutsättningar för ett bra näringsliv. Det gör vi genom att ge en bra näringslivsservice, säger Nybros näringslivschef Maria Faltin.

– Det är företagen själva som skapar själva arbetstillfällena. Det har kommit företag som etablerat sig i år. Det är Kiviks musteri som etablerat sig i Kristvalla, Royal design som etablerat sig i Orrefors och en bygghandel som etablerade sig och gav ett antal arbetstillfällen.

Maria Faltin vill också lyfta fram att exempelvis Smurfit Kappa faktiskt har verksamhet kvar i Nybro, även om en del försvinner.

– Det är jättetråkigt det som har hänt med varslen, men det händer positiva saker också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".