Politiker. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
1 av 3
Två av Centerpartiets ledamöter. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Anders Henriksson (S). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 3
Anders Henriksson (S). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Jessica Rydell (MP). Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
3 av 3
Jessica Rydell (MP). Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Psykiska ohälsan bland unga debatterades

Tobias svarar på lyssnarfrågor i P4 Morgon
6:47 min

När landstingsfullmäktige gick in på sin andra dag stod bland annat ungdomar som mår psykiskt dåligt i fokus. Ett nytt mobilt team ska utgå från Kalmar och Västervik och hjälpa barn i behov men alliansen såg risker för de unga vuxna.

De 67 politikerna satte sig i konferenslokalen på Brofästet i Kalmar för den andra av två dagar på landstingsfullmäktige. De skulle ta ställning till hur inte bara landstinget ska använda sina pengar nästa år, utan också vilka mål som verksamheterna ska arbeta kring. I den 81 sidor långa landstingsplanen talas det om allt från att nå ett tobaksfritt län till att göra vården mer jämlik.

Den psykiska ohälsan vare ett område som väckte mycket diskussion under fredagen.

I landstingsplanen framgår att det blir förändringar kring hur man arbetar med barn som mår psykiskt dåligt. Det talas om en ny verksamhet "Barn och ungdomshälsan" där målgruppen är barn mellan 6 och 18 år som har "lätt till medsvår psykisk ohälsa eller har behov av stöd för psykisk hälsa och välbefinnande". Tanken är att personal ska utgå från Kalmar och Västervik och ta hand om barnen där de bor. Det är en modell som man hämtat från Kronobergs läns landsting.

När det gäller gruppen unga vuxna, mellan 18 och 25, står det inget numera i landstingsplanen. Den tidigare reformen med att skapa särskilda mottagningar för Unga Vuxna var alliansens projekt, som nu är på väg bort, för att ersättas med något annat.

Både Anette Rogö (C) och Monica Ljungdahl (M) var uppe i debatten och var oroliga för att de som mår dåligt inte får hjälp. Men majoriteten försäkrade att gruppen inte ska komma i kläm; man skapar bara en annan organisation och tar hand om dem på ett annat sätt än tidigare.

– Häng inte upp er på namnet på skylten, sa Linda Fleetwood (V)

Alliansen höjde en varningens finger och lovade följa arbetet för såväl barn och ungdomar som de unga Vuxna.

– Det är viktigt att det här kommer igång snarast för det här är viktigt för våra barn och ungdomar som kommer i kläm annars, sa Monica Ljungdahl (M).

Alliansen efterlyste också fler slutenvårdsplatser inom barn- och ungdomspsykatrin och att de även ska finnas i norra länsdelen.

– I Västervik handlar man antingen om vuxenpsykiatrin eller på barnkliniken eller så får man åka till Kalmar, sa Pierre Edström (FP)

Men Linda Fleetwood (V) ansåg att de fyra som finns räcker till och att de finns koncentrerade i Kalmar är bättre då det är bättre att samla kompetensen på ett ställe.

Problemet att få tag på tillräckligt med personal och minska beroende av hyrläkare, på bland annat vårdcentralerna uppmärksammades i debatten och lösningen enligt majoriteten är en stor satsning på fler utbildningsplatser för läkare, de så kallade ST-tjänster, alltså legitimerade läkare som gör sin specialistjänstgöring inom något området.

Den satsningen i kombination med att man satsar pengar på ett samarbete med Linköpings universitet om en läkarutbildning där man kan läsa delar av tiden i Kalmar kommer göra situationen bättre framöver menar man och sätter upp målet om att halvera kostnaderna för hyrläkare till 2017 i planen idag.

Såväl majoriteten som alliansen hade olika förslag kring hur man ska korta väntetiden till undersökning och behandling av olika cancerformer. Klart är hursomhelst att området prioriteras och får mer pengar att röra sig med nästa år.

För att minska krånglet med olika patientavgifter inför landstinget tre nivåer på patientavgifterna inom vården. 0, 100 och 200 kronor, där alla besök hos läkare och annan vårdpersonal som gör en undersökning, och inte bara tar prover, ska kosta 200 kronor. Det innebär att det blir dyrare för en del, men billigare för andra. Till exempel kommer de som besökare läkare på sjukhusen få det billigare, och de som söker vård på kvällar och helger. Det förslaget har inte vållat någon politisk oenighet.

Strax innan 16 antogs landstingsplanen som också innehåller en satsning på att göra det lättare för sjuksköterskor att specialisera sig. Många av förslagen som gick igenom är presenterade i flera omgångar under hösten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".