Människor med shoppingkassar. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Uppmaningen: Köp ingenting under lördagen

Hur mäter man tillväxt?
4:11 min

Nätverket "En köpfri dag" vill att vi under lördagen ska låta bli att shoppa för att istället reflektera över vilka problem vår konsumtion medför.

– Tanken med en köpfri dag är helt enkelt att man ska avstå från att konsumera någonting under en hel dag. Det är ju en symbolhandling som vi ser det, säger Linus Pettersson, talesperson för En köpfri dag.

Varför?

– Det vi vill lyfta upp är ju problemen med överkonsumtion. Exempelvis tog våra naturresurser ju slut på jorden den nittonde augusti i år. Därefter förbrukar vi ju våra barn och barnbarns resurser och det är ju inte hållbart.

Vilka reaktioner får ni?

– Vi upplever en ganska kraftigt ökad förståelse för de här problemen. Vi såg en undersökning i Demoskop för några år sedan om att 70 % av svenskarna redan idag är beredda eller har dragit ned på sin konsumtion av hållbarhetsskäl.

Är det verkligen bra för Sverige med en köpfri dag ur tillväxtsynpunkt?

– Det där beror ju lite grand på hur man mäter tillväxt, jag tror att det är där de här diskussionerna stannar. Det jag tycker är att vi ska fokusera på nyttan istället för själva omsättningen. Om jag köper en produkt, är det då verkligen produkten jag vill ha eller är det nyttan produkten som produkten åstadkommer. Jag tänker mig att det är själva nyttan vi vill åt. Då tänker jag att vi kan hitta andra sätt att konsumera och organisera vår ekonomi som kan leverera samma eller kanske till och med mer nytta men till bara en bråkdel av resursförbrukningen.

Hur tänker du kring dina julklappsinköp nu då?

– Vi har faktiskt gjort några förändringar i våran familj på senare år. Vi köper inte julklappar till alla utan vi lottar. Man köper till en person, så då kan man lägga lite mer omtanke på den julklappen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".