Håkan Lundgren, mjölkbonde och vice ordförande i LRF Sydost. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
1 av 2
Håkan Lundgren, mjölkbonde och vice ordförande i LRF Sydost. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Ko i ladugård. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Sjunkande mjölkpriser slår hårt mot bönder

En halv miljon försvinner på ett år
1:31 min

På måndag sänker Arla sitt kilopris på mjölk ytterligare en gång. Totalt har priset nu sänkts med 84 öre per kilo mjölk sedan i maj i år och nu kommer mjölkbönderna få strax under tre kronor per kilo mjölk de levererar. 

Håkan Lundgren har 80 mjölkkor på sin gård i Heda utanför Gamleby.

– Det gör väldigt mycket pengar. Här på gården om vi ser från det högsta priset till det är nu, om vi slår ut det på ett år så gör det en halv miljon kronor. Och dom finns ju inte bara, det snyter man inte bara ur näsan så där, så det kommer fattas, säger han.

Det här är bara en av flera mjölkprissänkningar från Arla under året, och mejerijätten har också flaggat för att det troligen kommer fortsätta sjunka i flera månader framöver. Först om ett år tror Arla på en återhämtning.

Orsaken till det sjunkande mjölkpriset är dels det ryska importstoppet av mjölk från EU, men också att Kina inte köpt lika mycket mjölk i år. Därför finns nu en överproduktion av mjölk totalt sett inom EU men också i resten av världen. 

Det här är svårt att göra något åt i Sverige, och mjölkbonden Håkan Lundgren i Heda utanför Gamleby, som också är vice ordförande i LRF Sydost, tror att det nu behövs politiska förutsättningar som kan ge bättre konkurrenskraft för svenska mjölkbönder och att man kan få tydligare besked om EU-bidrag.

Samtidigt är ju mjölkbönderna själva ägare till Arla. Håkan Lundgren hoppas att Arla nu ska se över vad de kan göra för att det inte ska bli en lång nedåtgående spiral av fortsatta sänkningar.

– Jag hoppas och tror att man från Arlas sida gör vad allt vad man kan för att pressa sina kostnader och att man skjuter på en del investeringar inom Arla också för att spara en del pengar på den vägen. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".