Peter Helge, brandmästare Räddningstjänsten Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Peter Helge, brandmästare Räddningstjänsten Västervik, tror att räddningstjänsterna måste börja tänka i nya banor för att lösa bristen på deltidsbrandmän. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Fortsatt svårt att hitta deltidsbrandmän till småorter

"Måste tänka i nya banor och smarta idéer"
3:47 min

Det är fortfarande svårt för räddningstjänsterna runt om i landet att hitta deltidsbrandmän.
Men det kan finnas lösningar på problemet, som att individualisera beredskapslistorna. 

Peter Helge är operativt ansvarig och brandmästare på Räddningstjänsten i Västerviks kommun. Han märker av att det är tufft att hitta de som kan arbeta som deltidsbrandmän. 

– Ja det är på håret varje gång vi ska rekrytera. Givetvis beror det kanske på vilken station det är, men det är tufft, jättetufft, säger Peter Helge.

I Gamleby till exempel där Akzo Nobel lägger ner sin fabrik till sommaren, jobbar åtta av samhällets 20 deltidsbrandmän. Två av dem som också är befäl, har begärt tjänstledigt från brandkåren vid årsskiftet eftersom de fått nya jobb på annan ort.

Hittills har man kunnat hitta nya deltidare dit, men det är stor kompetens som man mister och om ännu fler tvingas sluta kan det bli ett stort problem säger Peter Helge. Och i ännu mindre samhällen med deltidsbrandkårer är det alltså ännu svårare att hitta personal. Ett annat problem är också att arbetsgivarna i allt större omfattning inte vill släppa iväg sin personal eftersom de behövs på sin arbetsplats.

Men Peter Helge har en lösning på det här problemet. Han tror nämligen att man måste tänka i nya banor inom räddningstjänsterna.

– Där det finns folk att frigöra. Där ser vi att vi måste tänka i helt nya banor, smarta idéer. Vi är väldigt konservativa kanske inom räddningstjänsterna i Sverige i att man har beredskap dygnet runt i en hel vecka. 

Istället menar han att man kanske måste kunna dela upp det. 

– Någon kanske bara kan ha beredskap dagtid, någon kanske bara nattetid och någon kanske bara kan ha helger. Alltså vi måste kanske individualisera beredskapslistorna, säger Peter Helge.

Det skulle kunna innebära att de som i dag som vill men inte har möjlighet att jobba som brandman i beredskap för att de har sitt arbete på annan ort - till exempel skulle kunna vara en tillgång dagtid på den ort man arbetar och sedan vara i beredskap på sin hemort på kvällar eller helger.

Men Peter Helge tror också att man måste titta lite mer på när riskbilden är som störst och bemanna deltidsbrandkårerna och deras beredskap utefter den.  

– Vi har ju samma bemanning dyget runt året om och tittar man på statistik så förändras ju riskbilden efter säsong och dygn. Där personer dör i bränder är det främst i våra bostäder och främst nattetid, vilket betyder alltså att nattetid då ska vi ha beredskap att kunna göra en rökdykarinsats, men dagtid är det kanske inte folk som ligger och sover på samma sätt så dagtid och samma riskbild då kanske man kan vara en mindre enhet ute på landsbygden, säger Peter Helge. 

Istället skulle man då bemanna upp på kvällar och helger när risken för att folk dör i bränder är större. I Västervik har man ännu inte tagit något beslut om det här, men det kommer bli nödvändigt med en förändring snart säger Peter Helge. 

– Självklart funderar vi i banorna att hitta smarta lösningar, det måste vi börjar göra nu för vi ser att det börjar bli problem, säger han. 

Peter Helge tror att den här förändringen kommer ske ganska snart och att man inom några år kommer se en förändring. 

– Jag tror att det här är framtiden faktiskt, säger Peter Helge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".