Oscarsgymnasiet. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Oscarsgymnasiet. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Sparpaket kan slopa två yrkesprogram

Oscarsgymnasiets chef: Kan få mycket stora konsekvenser
1:46 min

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn tvingas till stora förändringar nästa år om bildningsnämndens sparkrav blir verklighet. Genomförs hela sparpaketet blir det färre speciallärare, en kurator mindre och två yrkesprogram måste läggas ner.

– Neddragningar enligt del två ger mycket stora negativa konsekvenser, säger Ann-Marie Lotsengård, gymnasiechef på Oscarsgymnasiet.

Ann-Marie Lotsengård tycker att det är möjligt att spara 2,6 miljoner kronor, bland annat genom att dra in två och en halv lärartjänst samt att dra ner vaktmästartjänsten.

Eftersom elevantalet på gymnasiet minskar, fungerar det menar hon. Men om gymnasiet tvingas att spara ytterligare 2,1 miljoner kronor nästa år kommer neddragningarna att drabba elever och lärare hårt, menar Ann-Marie Lotsengård.

Genomförs hela sparpaketet på 4,7 miljoner kronor tvingas gymnasiet att dra ner på specialärare, kurator och lägga ner två yrkesprogram. Neddragningen motsvarar 8,5 tjänster.

– Då måste vi öka undervisningsskyldigheten och arbetsbelastningen ännu mer för våra lärare och all övrig personal, säger Ann-Marie Lotsengård.

– Vi måste dra ner på vår speciallärarresurs, och då ser vi att det kommer att vara otroligt svårt att egentligen leva upp till det skollagen säger, det vill säga att vi ska ha möjlighet att ge stöd till de elever som behöver.

– Vi kommer att behöva dra ner på elevhälsoteamet. Och så är det nedläggning av ytterligare två ykesprogram: el- och energiprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.

Ann-Marie Lotsengård befarar att gymnasiet kan stå helt utan yrkesprogram vid hösterminen 2018, om inte Oscarsgymnasiet får mer pengar 2016 och 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".