Krånglig färd till museum. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Läraren Ingrid Tideman. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Läraren Ingrid Tideman. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Krångliga resor för elever som vill besöka kultur

Lärare: Det går alldeles för mycket tid
1:27 min

Det har blivit långt mellan besöken på länsmuseet och andra kulturinstitutioner för många skolbarn. De senaste tio åren har antalet kulturresor med KLT gått ner från 13 000 till knappt 3 000 per år.

Ingrid Tideman är lärare i kemi, biologi och hemkunskap på Ludvigsborgsskolan i Västervik och ska snart i väg på en sådan här resa med sin klass.

– Vi har planerat att åka efter jul, min klass och jag.

Hur ofta blir det sådana här resor?

– Det blir inte ofta. I början när det var nytt och man var lite passionerad för att besöka Xperimentlabbet och Kronan åkte man kanske en gång per högstadietid. Men tyvärr blir det inte så för det går alldeles för mycket tid.

När Ingrid Tideman och hennes elever ger sig iväg blir det en lång dag. De får inte ta raka vägen utan åka via Vimmerby. De åker från Västervik kvart över åtta på morgonen. Tre och en halv timme senare är de framme i Kalmar.

Hemresan går något snabbare – med tre timmar och tio minuter. Elevernas skoldag blir tolv timmar lång.

Det finns skolor som har det ännu besvärligare och längre resväg till den kultur som bjuds, och målet om en resa per läsår för eleverna i Kalmar län är långt, långt borta.

Ingrid Tideman tror ändå det går att få ner restiden så att eleverna får uppleva mer kultur på plats och slippa lägga halva dagen på själva resan.

– Att vi får åka raka spåret med Rasken till Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".