Julia Mjörnstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Julia Mjörnstedt från Ung Cancer har varit med på idrottsgalan. Arkivfoto: Claudio Bresciani/TT.

Cancerdrabbade önskar sina sista julklappar

Ung cancer vill hjälpa cancerdrabbade att få julönskningar uppfyllda
4:34 min

Nu närmar sig en ångestfylld helg för många unga cancerdrabbade, med ensamhet och rädsla inför framtiden. Föreningen Ung Cancer samlar nu in julönskningar från drabbade vars julhelg kanske kan vara den sista i livet.

Förhoppningen är att ungdomarna ska få sina önskningar uppfyllda genom att folk bidrar genom att gå in på ung cancers hemsida. 

– Tanken var att slå ihop deras behov, med svenska folkets goda vilja att hjälpa extra mycket inför jul. Jag tror att många människor vill hjälpa men att det är väldigt svårt. Alla har inte ekonomisk möjlighet att hjälpa till, utan man vill kunna hjälpa till på andra sätt. DÅ vill vi ge dem möjligheten genom att konkret presentera vad du kan göra för att göra skillnad på individnivå, berättar Julia Mjörnstedt, generalsekreterare på Ung Cancer.

Några exempel är att Ottilia från Vimmerby önskar att få hälsa på sin kära vän i Boden och Malin från Jönköping inget hellre vill än att träffa Mollie Sandén.

– Jag är helt övertygad att alla önskningarna kommer att bli uppfyllda. Man brukar ju säga att man känner hela världen genom sju personer. Även om man själv kanske inte ska köra till Boden från Vimmerby i vinter så kanske man känner någon annan som ska göra det.

Varför gör ni detta vid jul?

– För många är ju julen den bästa tiden på året. Men för våra medlemmar innebär det väldigt mycket rädsla, oro, ångest och ensamhet.

Finns det inte en risk att ni gör ett pr-jippo av den oron?

– Jag tycker att andra organisationer som bara går ut med julkampanjer i syfte att samla in så mycket pengar som möjligt, där kan man nästan känna att de utnyttjar de cancerdrabbade. Från våran sida finns det ju inget behov att vi ska få in någonting, vi fungerar ju bara som förmedlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".