Beatrice Solhjort, integrationshandläggare på Länsstyrelsen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Beatrice Solhjort, integrationshandläggare på Länsstyrelsen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.

Västerviks kommun vill hjälpa fler till arbete

Västervik och Länsstyrelsen jobbar för fler nyanlända i jobb och utbildning
1:27 min

Det går hjälpa nyanlända till jobb och utbildning snabbt om man lägger manken till. Det menar Västerviks kommun som tar emot runt 250 nyanlända per år och har lyckats bra. 

Som det är idag tvingas många högutbildade flyktingar flytta till större städer för att få en chans att fortsätta i de yrken de ofta utbildat sig i många år för.

– De upphandlingar som Arbetsförmedlingen gör hamnar bara på vissa orter, ofta residensstäderna. Det gör att vi som ligger något vid sidan om inte har möjlighet att ge de här människorna en bra start. Vi behöver faktiskt anställa de här. Det är inte bra, det blir en urbanisering också inom det här området, säger Harald Hjalmarsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Västervik.

Västervik har lyckats bra med sitt arbete

Det är inte bara unga högutbildade som dras mot storstäderna. Det samma verkar gälla högutbildade nyanlända. Trots det har Västerviks kommun lyckats bra med sitt mottagande av nyanlända. Det tycker såväl de själva som Länsstyrelsen. Framgångarna handlar om att man jobbar för att snabbt få ut de nyanlända i jobb eller utbildning.

Det handlar alltså enligt prognosen om runt 250 personer per år som flyttar till Västervik, de flesta från Syrien. Den totala inflyttning i kommunen är 1 500.

Men siffran är osäker. En dryg tredjedel är platser för personer som kommunen ordnat plats för och känner till, så kallad anvisningsplatser. Resten är personer som på egen hand hittat lägenhet och flyttat hit och som kommunen inte har någon koll på.

Länsstyrelsen vill hjälpa kommunerna

Beatrice Solhjort, integrationshandläggare på Länsstyrelsen, vill se fler anvisningsplatser för att underlätta för kommunerna.

– Om alla hjälps åt och hittar anvisningsbara platser så skulle det sänka hur många självbosatta det är och därav en bättre planering för Sveriges kommuner, säger Beatrice Solhjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".