Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kulturemma: Nobelpristagaren ganska lättillgänglig

"Räds inte som läsare att han har fått Nobelpriset!" P4 Kalmars publiknätverksmedlem och kulturspanare Emma Sandebäck tipsar dig om att läsa Modianos berörande och lättillgängliga romaner. 

Läs Emmas spaning via vår sajt!

Emma Sandebäcks kulturspaning 3/11 2014

”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”, så lät det när dörren till Börshuset öppnades kl. 13 den 9 oktober och, den ständige sekreteraren i Svenska Akademien Peter Englund, klev ut genom dörren och tillkännagav 2014 års Nobelpristagare, fransmannen Patrick Modiano

”Berättigade att föreslå pristagare är Akademiens ledamöter, ledamöter av andra akademier och samfund med likartade uppgifter, professorer i litterära och språkliga ämnen, tidigare litterära Nobelpristagare samt ordförande i författarorganisationer som är representativa för sitt lands skönlitterära alstring.”

Förslag ska vara inskickade per post senast 31 januari och varje år dimper det ner ca. 350 förslag till Nobelpristagare hos Akademien. Från dessa förslag arbetar de aderton i Svenska Akademien under våren fram en kandidatlista med ca. 15 tänkbara kandidater som alla de aderton måste läsa in sig ordentligt på.

När sommaren närmar sig sitt slut återstår endast fem kandidater, och till sist återstår endast en kandidat för sällskapet. Då måste denna enda kandidat ha fått mer än hälften av de adertons röster.

Förutom att utse Nobelprisvinnaren i litteratur ska samfundet Svenska Akademien, bildat 1786 av Gustav III, främja svenska språket och litteraturen.

Kungen själv ska ha sagt att Akademins uppgift är  ”att arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet”(ne.se). Ledamöterna väljs av Akademien själv och sitter på livstid. De tar sitt inträde på Akademiens egen högtidsdag 20 december och då håller den nya ledamoten ett inträdestal över sin företrädare.

Främst är det författare och vetenskapsmän som sitter bland de aderton, där valspråket är ”snille och smak”. Talesmannen utåt är den ständige sekreteraren, i dag Peter Englund. Akademien är helt oberoende av statliga myndigheter och får alltså inga statliga stöd. De ansvarar för Skandinaviens största specialbibliotek för modern skönlitteratur och litteraturvetenskap, Nobelbiblioteket.

Sedan Nobelpriset i litteratur delades ut första gången år 1901 och fram till i dag har 13 kvinnor fått priset. Den första kvinnan att vinna var Selma Lagerlöf som fick priset 1909.

Motiveringen löd:

”På grund af den ädla idealitet / den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet/som prägla hennes diktning”.

Hon blev också den första kvinnliga ledamoten år 1914. Den yngste som fått mottaga priset var Ruyard Kipling, 42 år gammal. Äldst i dessa sammanhand var Doris Lessing, som fick priset år 2007, 88 år gammal. Medelåldern på en Nobelpristagare är 64 år.

I år var det alltså Patrick Modianos tur, den elfte fransmannen att få detta litteraturpris. Ett pris han menar är till hela hans hemland, inte ett pris bara till honom själv. Modiano är född 1945, fadern var italiensk medborgare av judisk härkomst, modern var från den belgiska Flandern.

Han debuterar 1968 med Place de l´Étoile, platsen där tolv gator möts i Paris, men titeln syftar mest på den plats på vänstra sidan bröstet där varje jude under nazitiden tvingades bära den gula stjärnan.

Därefter har han publicerat mellan 30 och 40 romaner. Alla ganska korta till sitt omfång sett, men kanske inte om man tänker på dess innehåll. I en intervju sa årets pristagare att han är nyfiken på att få ta del av analysen Svenska Akademiens ledamöter har gjort av hans böcker, man blir lätt blind inför det man själv har skrivit.

Ofta skriver han om hemlöshet, sökandet efter en identitet och sin stad Paris. Möjligen är Paris den ständiga huvudpersonen i hans romaner och Modiano blandar nutid och dåtid i Paris olika miljöer. Många har någon form av koppling till tiden under andra världskriget. Romanerna handlar om tiden, om minnet och om omständigheter som påverkar oss.

Räds inte som läsare att han har fått Nobelpriset! Modianos romaner är berörande och (ja, allt är ju relativt) ganska lättillgängliga. Det sägs aldrig onödiga ord, inga onödiga formuleringar finns. Känslan av rotlöshet och sökande efter ett något som man vet fattas – det är nog allmänmänskligt och kanske är det därför han på Nobeldagen 10 december ska få mottaga detta pris.

Veckans boktips

Självklart blir det tre romaner från Nobelpristagaren som rekommenderas!

De dunkla butikernas gata handlar om en detektiv med minnesförlust, en deckarkänsla sprider sig i boken, eller vad sägs om upptakten; ”Jag är ingenting. Bara en ljus silhuett på en trottoarservering den där kvällen. Jag väntade på att det skulle sluta regna – en häftig regnskur hade börjat falla just då Hutte lämnade mig.”

Bröllopsresa som handlar om Jean som ordnar med sitt eget försvinnande för att kunna hitta ledtrådar om en kvinna han en gång kände, men kanske också för att kunna finna sig själv.

Lilla Smycket där en artonårig flicka i rusningstrafiken upptäcker en kvinna som är slående lik hennes egen mor, som sägs vara död. Flickan börjar förfölja kvinnan för att få reda på mer om henne men också mer om sin egen historia.

Veckans kulturtips

Byteaterns kostymör Lotta Zetterman Englund har guidade visningar av teaterns garderob i visningen Ut ur teatergarderoben på lördag och söndag kl. 11 och 13.

I Mönsterås kan man på lördag på biblioteket lyssna till författaren och Fliserydssonen Jan Stenqvist och hans senaste roman Under ytan. Dessutom presenteras boken Varför har jag inga pengar? Av Jeanette Winroth och Anders Thurfjell.

På mellersta och norra Öland finns det en hel del julmarknader att besöka; Algutsrum, Byxelkrok, Ekerum och Borgholms slott. Alltid finns det något att göra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".