Brännarhallen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Ludd. Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio

Kommunen fortsätter att undersöka Brännarhallen

Förvaltningschefen: Vi får också signaler om att det blivit mycket bättre
0:48 min

Kalmar kommun fortsätter nu att utreda luften i Brännarhallen, efter att barn fortfarande upplever hur deras ögon kliar när de tränat i hallen.

Samtidigt upplever de flesta att luften blivit bättre – men trots det är det sådana problem att ett antal lag från tre idrottsföreningar slutat att träna i Brännarhallen.

– Det tråkigaste är att vi har en kommunal anläggning som inte nyttjas, säger Per-Ola Johansson som är administrativ chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar.

– Vi tar det på största allvar, men det är inte lätt. Vi har sanerat hallen, installerat luftrenare, dammsugit hallen med ny teknik, har en helt annan frekvens på att borsta rent mattan, djuprengjort, återställt ventilationssystem. Nu vet vi inte vad det är vi kan göra, men det har vi ett miljöföretag som tittar på just nu.

Tidigare uppmättes 19 miljoner partiklar per kubikmeter av den storlek som kan vara hälsovådlig. Efter alla åtgärder är antalet partiklar nere på 6 miljoner av den storleken, långt under den gräns på 8 miljoner som räknas som riktigt bra luftkvalitet.

– Det är riktigt bra luftkvalitet i hallen enligt mätningarna, säger Per-Ola Johansson.

– Sedan har man undersökt alla nya beståndsdelar i mattan. Kemiska analyser och gud vet allt. Det har inte gått att hitta några hälsofarliga ämnen. Men vi måste ta de här signalerna på allvar och fortsätta utreda.

Tidigare har kommunen mätt luften när det inte varit någon verksamhet i hallen, för att kunna jämföra mätningarna med varandra. Den 9 december sker en ny mätning då det pågått aktiviteter och damm och ludd yrt upp ur mattan.

Kommunen har fått besked från företaget som sålt mattan att luddet antagligen kommer att lägga sig efter ett drygt år. Så ska det ha varit i andra hallar som använt mattan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".