Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson presenterade Sverigedemokraternas skuggbudget. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare. Foto: Claudio Bresciani/TT.

SD röstar emot regeringens budget

Sverigedemokraterna fäller Löfvens budget i morgondagens omröstning i riksdagen. Det avslöjade de på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Guide: Så avgör SD regeringens framtid

CiHolmgren: Aldrig har väl riksdagen surrat som idag. Sd har sannerligen allas uppmärksamhet. Bara frågan hur man tänker använda den återstår. #svpol

14:02, 2 December 2014

CiHolmgren: I 25 min tänker Sd prata om "viktiga saker för Sveriges framtid" på sin pressträff. INNAN man berättar hur man ska rösta. #svpol

14:06, 2 December 2014

khelmerson: En vagn kommer lastad med budgetramar med osäker framtid. #svpol http://t.co/XFlFJaylbN

15:18, 2 December 2014

TomasRamberg: Ohållbart läge oavsett SD-besked http://t.co/A8SiAxO4kQ

15:29, 2 December 2014

Johan Knutsson: Hej och välkommen till den här direktrapporten om Sverigedemokraternas besked hur de kommer att rösta i onsdagens budgetomröstning i riksdagen.

15:31, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Ett stort antal journalister har nu samlats utanför Sverigedemokraternas grupprum i riksdagen.

15:35, 2 December 2014

Johan Knutsson: Klockan 16.00 ska SD inleda sitt möte för att sedan hålla en presskonferens kl 16.30.

15:36, 2 December 2014

Johan Knutsson: Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen fattade partiet sitt beslut redan i förra veckan efter telefonsamtal med den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson. Det skriver DN idag.

15:36, 2 December 2014

Johan Knutsson: Om SD:s besked är att de väljer att följa praxis och lägga ner sina röster kommer Stefan Löfvens regering att ha passerat sitt största hinder.

15:37, 2 December 2014

Johan Knutsson: Om Sverigedemokraterna istället meddelar att de kommer rösta på Alliansens budgetförslag kommer det skapa en regeringskris efter ondagens budgetomröstning. Stefan Löfven har varit tydlig med att han inte kommer att regera på Alliansens budget.

15:41, 2 December 2014

CiHolmgren: Kom just till Sd partikansli. Overklig uppståndelse. Snacka om att man lyckas bra med mediehanteringen just nu. Slå på radion! #svpol

15:43, 2 December 2014

Johan Knutsson: Om regeringens budget faller så finns tre möjliga scenarior

  • Ny budget. Löfven sitter kvar som statminister och lägger fram en ny budget i januari.
  • Regeringen avgår. Talmannen får inleda nya samtal med riksdagspartierna för att ge någon i uppdrag att bilda regering.
  • Extraval. Regeringen utlyser ett nyval senast den 29 december.
Du kan läsa mer om vad som följer i en regeringskris i Ekots guide.

15:47, 2 December 2014

Johan Knutsson: Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg är det mycket som pekar på extraval om SD väljer att fälla regeringens budget, något som inte har hänt sedan 1958.
”Att nå en förhandlingslösning, kräver helt enkelt så stora och förudmjukande eftergifter” skriver Tomas Ramberg i en kommentar.

15:50, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfven hoppas att det borgerliga blocket tar sitt ansvar och hindrar SD att fälla regeringens budget. Det sa han i P1 Morgons utfrågning på tisdagsmorgonen.

15:56, 2 December 2014


Media väntar på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på Sverigedemokraternas besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT /

Media väntar på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på Sverigedemokraternas besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT /

15:57, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: SD:s riksdagsledamöter strömmar till gruppmötet, som inleds nu. Här Richard Jomshof och Paula Bieler. http://t.co/Xa4AWDxR58

15:59, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Trångt utanför SD:s riksdagskansli. Om en halvtimme inleds pressträffen om hur partiet ska agera i budgetomröstn. http://t.co/1MBlhGyTx6

16:03, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Ekots reporter Katarina Helmerson befinner sig just nu i riksdagen.

- Det är helt fullt här med journalister och fotografer. Alla väntar på vad Sverigedemokraterna ska säga.

16:06, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Även Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg är på plats i riksdagen.

- Jag tror att den här krisen har visat för den sittande regeringen att oavsett vilket besked de får i dag så är situationen för dem ohållbar. Även om Sverigedemokraterna nu landar i slutsatsen att de ska lägga ner sina röster, som gör att regeringens budget i praktiken går igenom, så är det här en situation som regeringen inte vill vara med om.

- Det gör att regeringen Löfven kommer få genomleva detta gång på gång på gång. Det är något som regeringen inte vill uppleva, säger Ramberg.

16:08, 2 December 2014


Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson på väg till andrakammarsalen i riksdagen för mötet med socialdemokratiska riksdagsgruppen inför Sverigedemokraternas besked om hur de gör med budgeten. Foto: Maja Suslin / TT

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson på väg till andrakammarsalen i riksdagen för mötet med socialdemokratiska riksdagsgruppen inför Sverigedemokraternas besked om hur de gör med budgeten. Foto: Maja Suslin / TT

16:11, 2 December 2014

Johan Knutsson: Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder uppger på väg in på mötet att partiledningens förslag till hur SD ska rösta är väl förankrat.
- Det är väl förankrat, säger Söder till TT.

16:13, 2 December 2014

Johan Knutsson: Om en kvart inleder Sverigedemokraterna sin pressträff där de ska lämna besked om hur det tänker rösta i budgetomröstningen. Du kan lyssna på hela pressträffen här på sr.se. Länken kommer att finnas längst ner i artikeln.

16:16, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: SD:s riksdagsledamöter tar hissen ned. Budgetbeslutet är fattat efter 15 min möte http://t.co/GlBx0HhPNd

16:17, 2 December 201416:19, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : David Baas, reporter från Expressen, som skrivit en bok om Sverigedemokraterna, befinner sig i Studio Ett.

- Det är en rysare men om jag skulle satsa en liten slant så tror jag inte att de kommer att fälla regeringens budget. Man har nu fått väldigt mycket upmärksamhet på sina frågor och samtidigt fått ut en budskap om att vi ställer inte till med kaos i politiken, vi ställer inte till med kaos riksdagen.

16:20, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Gustav Kasselstrand, ordföranden i SDU, vill att Sverigedemokraterna ska fälla regeringens budget.

- Det är det bästa som kan hända för Sverigedemokraterna och för det svenska folket. Den lekstuga som de andra partierna har hållit på med i riksdagen måste få ett slut. För mig handlar det om att riksdagens ska kunna fatta beslut. Vi har en situation där samtliga partier inte vill sammarbeta med oss, och nu vill man anklaga oss för att vi ställer till med oreda i riksdagen. Nu får man göra ett exempel på att nu måste man börja prata med oss, säger Kasselstrand.

16:22, 2 December 2014


SD:s partisekreterare Björn Söder intervjuas på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på väg in på mötet med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. SD:s riksdagsgrupp väntas ge besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

SD:s partisekreterare Björn Söder intervjuas på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på väg in på mötet med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. SD:s riksdagsgrupp väntas ge besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

16:24, 2 December 2014

Johan Knutsson: SD har fattat sitt belsut, men vi vet inte vilket. Nu väntar vi på presskonferensen som startar 16.30.

16:25, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt gör sig redo att inleda pressträffen.

16:25, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu finns ljudlänken där du kan höra SD:s hela pressträff, längst ner i den här artikeln. Den ska inledas om ett par minuter.

16:27, 2 December 2014

khelmerson: Ja det är frågan. #svpol http://t.co/akQfRVVPJ1

16:28, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Samtidigt som SD möts håller Socialdemokraternas riksdagsgrupp sitt möte. Beskedet från SD lär komma medan S-mötet pågår.
Statsminister Stefan Löfven säger på väg in på S-mötet att Allianspartierna måste ge besked om de är beredda att regera med SD, om partiet fäller regeringens budget.

- Vi utgår ifrån att SD följer praxis och lägger ned sina röster i andra omgången. Skulle det vara så att de inte gör det, då har vi ett nytt läge och nya förutsättningar, säger Stefan Löfven.

- Då är frågan till de fyra borgerliga: Hur tänker de agera för att SD inte ska få det avgörande inflytande som de själva sagt att de inte borde ha?

16:29, 2 December 201416:30, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu inleder Mattias Karlsson presskonferensen. Karlsson är tf partiledare för SD.

16:31, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Oscar Sjöstedt presenterar en analys av de olika budgetalternativen.

16:32, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vi har tagit situationen på största allvar, säger Karlsson och berättar att de har beställt en opinionsundersökning för att ta reda på vad väljarna tycker.

16:32, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Försvar, migration, integration och rättsväsende är lika när SD analyserat reg och alliansens budget.

16:33, 2 December 2014

Johan Knutsson: Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt pratar nu.

16:33, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Regeringen har en högre ambitionsnivå när det gäller välfärden, säger Sjösdedt som säger att det talar för att rösta på regeringen.

16:34, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Till alliansens favör talar bl.a. att det inte blir höjd skatt på arbete, enligt Oscar Sjöstedt.

16:35, 2 December 2014

Johan Knutsson: Även skatten för pensionärer talar för att SD inte ska fälla regeringen enligt Sjöstdet.

16:35, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Den sänkta pensionärsskatten hör till det som är bra i reg budgetalternativ, enligt SD.

16:36, 2 December 2014

Johan Knutsson: Skillnaderna när det gäller invandringspolitiken är obefintlig mellan Alliansen och regeringen, enligt Sjöstedt.

16:36, 2 December 2014

Johan Knutsson: Sjöstedt påpekar också att SD ligger närmre Alliansen när det gäller jobbpolitiken.

16:36, 2 December 2014


 SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och och ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt håller pressträff i ledamotshuset i Stockholm på tisdagen. SD:s riksdagsgrupp gav på tisdagen besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och och ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt håller pressträff i ledamotshuset i Stockholm på tisdagen. SD:s riksdagsgrupp gav på tisdagen besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

16:36, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Skattebördan på äldrekollektivet ökar med regeringsalternativet, säger Sjöstedt.

16:37, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Regeringens och alliansens budgetar är "lika svaga", är SD:s slutsats.

16:38, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Nu lyfter Mattias Karlsson invandringspolitiken. Den fråga som oroar SD mest.

16:39, 2 December 2014

Johan Knutsson: Oscar Sjöstedt lägger stort fokus på pensionerna under presskonferensen.
- SD är ensamma om att föreslå att avskaffa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, säger Sjöstedt.

16:39, 2 December 2014

Johan Knutsson: Sjöstedt säger att regeringen och och Alliansen båda vill föra en extrem invandringspolitik.

16:39, 2 December 2014

Johan Knutsson: Mattias Karlsson talar igen.
- Vi bedömer att det här kommer att ha en väldigt negativ inverkan på samhällsutvecklingen, säger Karlsson och syftar på invandringspolitiken.

16:41, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Ännu inget besked hur SD ska rösta i morgon.

16:45, 2 December 2014

Johan Knutsson: Mattias Karlsson talar om kostnaden för asylinvanringen i Sverige, som han menar är ohållbar.
- Inget parti har svaret på hur man ska klara invandringen, ändå ska man föra samma politik.

16:46, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : På plats i Studio Ett är Anna Norling, ledarskribent på Arbetarbladet. Även Patrik Kronqvist, ledarskribent på Expressen, tror inte att SD kommer att rösta på Alliansens budget.

- Min gissning skulle vara att de väljer att lägga ner sina röster och inte rösta på Alliansens budget, säger Patrik Kronqvist.

16:47, 2 December 2014

Johan Knutsson: Ekots Thomas Ramberg försökte ställa en fråga till Mattias Karlsson men blev avbruten. Man får ställa frågor efter presentationen, sade Mattias Karlsson.

16:48, 2 December 2014

Johan Knutsson: SD har nu pratat i över en kvart utan att ge något besked hur de tänker rösta i budgetomröstningen.

16:49, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vi tror inte på regeringens finansiering, säger Mattias Karlsson och säger att invanringen kommer att bli större än prognosen.

16:51, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: SD röstar på alliansens budgetalternativ.

16:52, 2 December 2014

khelmerson: Fälla varje regering som ger miljöpartiet inflytande. SD stödjer alliansen

16:52, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Sverigedemokraternas tidningen Samtiden går ut med uppgifterna om att SD tänker försöka fälla budgeten från regeringen.

16:52, 2 December 2014

Johan Knutsson: Sverigedemokraterna ska stödja Alliansens budgetförslag, meddelar partiet, enligt TT.

16:53, 2 December 2014

khelmerson: Genom att fälla regeringen tar Sd ansvar är budskapet. #svpol http://t.co/vwDRNni5tE

16:54, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Stefan Löfven har valt att inte samarbeta med landets tredje största parti, säger Mattias Karlsson.

16:54, 2 December 2014


Från SD:s pressträff i Riksdagen. Foto: My Rohwedder, Ekot

Från SD:s pressträff i Riksdagen. Foto: My Rohwedder, Ekot

16:56, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger Mattias Karlsson, med hänvisning till att han inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

16:56, 2 December 201416:56, 2 December 2014

CiHolmgren: Förhållandet till praxis i riksdagen skiftar hos riksdagspartierna säger Mattias Karlsson. Hos Sd också. Helt uppenbart. #svpol

16:57, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vi hoppas att man är beredd att samtala även med landets tredje största parti. Vi är beredda på att gå med på långtgående kompromisser, säger Mattias Karlsson.

16:57, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vi skulle se det som ett framsteg om MP utesluts ur regeringen, säger Karlsson.

16:58, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu får journalisterna ställa frågor.

17:00, 2 December 2014

carlbildt: Looks likely that Parliament tomorrow will approve the budget proposal of the opposition Alliance parties. Better for the country.

17:01, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det är Stefan Löfven som ställer till kaos, säger Mattias Karlsson när han får frågan om hur han ser på att de skapar regeringskris.

17:02, 2 December 2014

Johan Knutsson: Det var en enig riksdagsgrupp som fattade belsutet att rösta på Alliansens budgetförslag, säger Mattias Karlsson på presskonferensen.

17:03, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu avslutas presskonferensen och enskilda frågor tar vid. Vi fortsätter direktrapportera och du kan lyssna på analyser och kommentarer i ett förlängt Studio Ett.

17:04, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg är på plats i riksdagen och kommenterar SD:s beslut att rösta för Alliansens budget.

- Formuleringen var oväntat, den har lyckats hitta en formulering som gör att de kan vara opposition mot alla som inte är med på deras invandringspolitik.

17:05, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Gustav Kasselstrand, ordföranden i SDU, vill att Sverigedemokraterna ska rösta på Alliansens budget.

- Det var helt rätt beslut, säger han.

17:06, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Det viktiga här är att vi stationerar exempel mot de andra partierna och det ända vettiga vi kunde göra var att rösta för Alliansens budget, säger Gustav Kasselstrand.

17:07, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu följer alltså regeringskris. Det finns tre olika scenarior som kan följa nu.

  • Ny budget. Löfven sitter kvar som statminister och lägger fram en ny budget i januari.
  • Regeringen avgår. Talmannen får inleda nya samtal med riksdagspartierna för att ge någon i uppdrag att bilda regering.
  • Extraval. Regeringen utlyser ett nyval senast den 29 december.
    Läs mer i Ekots guide.

17:08, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Maud Olofsson, tidigare partiledare för Centerpartiet och tidigare Näringsminister är med i Studio Ett.

- Det är inte regeringskris ännu, det handlar mycket om vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna nu tänker. Men det är ett fruktansvärt bakslag. Nu kommer det riktiga provet, om man tänker sig att få igenom en budget i riksdagen, så måste man lägga en motion i riksdagen som har majoritet.

17:10, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :
- Vår förhoppning är att det här kommer leda till omförhandling av budget som vi hoppas kan leda till att vi får mer påverkan och något bättre i vårt avseende, säger Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna.

17:14, 2 December 2014

Johan Knutsson: Mattias Karlsson skriver i en text på SVT Opinion att "Nu öppnar vi upp för något annat. En ny budget där även vi kan vara delaktiga."

17:15, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Ekot intervjuar nu alltså Mattias Karlsson.

- Jag tycker det är ansvarsfullt när man ser att samhällsutvecklingen går snabbt åt fel hål så måste man snabbt dra i nödbromsen och stoppa detta. Någon måste säga att kejsaren är naken, säger Karlsson, om att SD tänker rösta för Alliansens budget.

17:16, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vi är beredda att fälla även Alliansbudgetar framöver, säger Mattias Karlsson till Ekots reporter, och menar att det behövs en ändrar invandringspolitik.

17:17, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Nu ligger inte bollen hos oss, jag hoppas att det blir omförhandling av budgeten och att man nu kommer att lyssna på Sverigedemokraterna och våra 800 000 väljare. Men det ligger inte upp till mig, säger Mattias Karlsson.

17:17, 2 December 2014


SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson håller pressträff i ledamotshuset i Stockholm på tisdagen. SD:s riksdagsgrupp gav på tisdagen besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson håller pressträff i ledamotshuset i Stockholm på tisdagen. SD:s riksdagsgrupp gav på tisdagen besked om hur de skall rösta gällande S och MP:s budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

17:21, 2 December 2014

Johan Knutsson: Ekots kommentator Tomas Ramberg säger att mycket nu pekar på extraval.

17:25, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Peter Eriksson tidigare språkrör för Miljöpartiet och nuvarande ledamot i riksdagen och EU-parlamentet reagerar på att SD under pressträffen i princip bara pratade om invandringspolitiken.

- Nu när det blir allvar så handlar det bara om invandringsfrågan, inget annat, säger Eriksson.

Sverigedemokraterna sa även att de kommer försöka fälla varje regeringen som för en invandringspolitik de inte gillar. Och att SD absolut inte vill se Miljöpartiet i någon regering.

- Det finns en logik i det som SD säger att de vill ha bort oss från regeringen. Det var vi som tog initiativ att forma den politiska åtgärd som gjorde att de inte har fått inflyttande över invandringspolitiken, vilket de så klart är oerhört frustrerade över, säger Eriksson.

- Jag tror inte det kommer hjälpa Socialdemokraterna att peta Miljöpartiet ur regeringen, för då har man ju gett Sverigedemokraterna stort inflyttande över politiken.

17:25, 2 December 2014

carlbildt: Chaos and turmoil in the politics of Sweden. Red-green government likely collapses. Was bound to happen sooner or later. This was sooner.

17:27, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Mattias Karlsson säger ansvar i varje mening, men det han har gjort är kanske inte det mest ansvarsfulla, säger Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan till Ekot. Hon säger att blockpolitiken nu måste brytas upp.
- Blockpolitiken är en dålig, dålig lösning, säger hon.

17:28, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, säger att ansvaret nu vilar tungt på statsminister Stefan Löfven.

- Nu får vi se var statsminister ger för besked, för det är hans ansvar att genomföra regeringens budget.

17:29, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Blockpolitiken är en intellektuell förolämpning mot mänskligheten, säger ledarskribent Peter Akinder till Ekot.

17:32, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfven kommer att hålla en presskonferens klockan 18.00.

17:33, 2 December 2014

asaromson: SD vill framtvinga en främlingsfientlig politik genom högt spel i riksdagen. Alla som står upp för öppenhet och humanism behöver nu visa det

17:34, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det är ett slag i ansiktet på Sveriges pensionärer, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till SVT.
- Hela valrörelsen talade Sverigedemokraterna om sänkt skatt för pensionärer, mer pengar till äldreomsorgen. Och nu av rena, kalla maktskäl röstar man för högerpolitk och mot det som man sade sig stå för.

Han kallar också SD:s beslut för oansvarigt.
- Man bedriver en sorts lek, en sorts maktspel. Det går inte bara ut över politiken. Det drabbar människor, det drabbar de ensamstående föräldrar som hade vunnit på den här budgeten, det drabbar de järnvägar som skulle ha byggts. Man riskerar Sveriges ekonomi och stabilitet av maktskäl, säger Sjöstedt.

17:36, 2 December 2014

bjorklundjan: Bromma kvar. Inga höjda skatter på jobb. Bra för Sverige. #svpol #budget2015

17:37, 2 December 2014

Johan Knutsson: Vi kommer att direktsända Stefan Löfvens presskonferens klockan 18.00 här på sr.se.

17:37, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) skriver på Twitter att det var ”väntat att röd-grön regering skulle kollapsa” för eller senare.

17:37, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Carl Bild skriver även att han anser det är bra att för Sverige att Alliansens budget, nu efter Sverigedemokraternas besked, antagligen kommer att gå igenom.

17:38, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Åsa Romson (MP) vice statsminister och Miljöminister reagerade starkt på Sverigedemokraternas besked.

17:41, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, kommenterar beskedet idag.

- Jag kan bara konstatera att vi är i det läget där SD tänker fälla regeringsbudget. Det är Stefan Löfven som ansvarig statsminister bär ett ansvar för hur budgeten ska se ut, säger Annie Lööf.

- Vi kommer att rösta på vår budget imorgon, så får vi se vad resultat blir, så få vi se vad Stefan Löfven kommer att göra.

17:43, 2 December 2014


Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, möter pressen i riksdagen i Stockholm på tisdagen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska rösta för alliansens budget och därmed fälla regeringens budgetförslag. Foto: Maja Suslin

Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, möter pressen i riksdagen i Stockholm på tisdagen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska rösta för alliansens budget och därmed fälla regeringens budgetförslag. Foto: Maja Suslin

17:46, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Vänsterpartiet vill inte har nyval, säger V-ledare Jonas Sjöstedt till Ekot. Han säger att han vill se att den politik som förhandlats fram med regeringen genomföras.

17:51, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfvens presskonferens startar om knappt tio minuter. Du hör den här på sr.se.

17:52, 2 December 2014

Johan Knutsson: SD:s främlingsfientliga kärntrupper jublar förstås, säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach.

17:54, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Även Folkpartiets partiledare Jan Björklund uttalar sig positivt om dagens besked om hur SD kommer rösta i budgetomröstning, med anledning att Alliansens budget då ser ut att gå igenom.

18:01, 2 December 2014

Johan Knutsson: Vi väntar på Stefan Löfvens presskonferens från Rosenbad.

18:04, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu börjar presskonferensen.

18:06, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Svenska folket röstade för ett regeringsskifte i Sverige, säger Stefan Löfven.

18:06, 2 December 2014

Johan Knutsson: - En fortsatt borgerlig regering skulle behöva ett aktivt stöd från SD, säger Löfven.

18:07, 2 December 2014

Johan Knutsson: Dirket när jag fick uppdraget av talmannen att bilda regering så ställde jag frågan till samtliga borgerliga partierna om de vill samarbeta, säger Löfven.
-Svaret jag fick var nej.

18:09, 2 December 2014

Johan Knutsson: - SD har agerat på ett exeptionellt ansvarslöst sätt, säger Löfven.

18:10, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Statsministern på pressträffen: "hög tid att vi alla lämnar valrörelsen bakom oss:

18:11, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Makten och taktiken går före allt annat, säger Löfven.

18:11, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Sverigedemokraterna säger också att de kommer att fälla varje regeringen som inte dansar efter deras pipa. Därför befinner vi oss i ett nytt läge, säger statsminister Stefan Löfven (S).

18:11, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Är de borgerliga partierna beredda att samarbeta om budgeten eller är de beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna?, säger Stefan Löfven.

18:11, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Jag är beredd att samarbeta över blockgränsen fortsatt, säger Löfven och påpekar att Allianspartierna nu har ett ansvar att samarbeta.

18:12, 2 December 2014

Johan Knutsson: S och MP bjuder in Allianspartierna till överläggning redan ikväll, säger Löfven.

18:12, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Jag är stolt över den politiska tradition som vi har sedan länge i vårt land. Det finns länder där de olika politiska blocken inte gör något annat än att ställa till det för den sittande regeringen, säger Stefan Löfven.

18:13, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det gäller att se till Sveriges bästa, säger Löfven och uppmanar de borgerliga partiledarna att nu ta sitt ansvar.

18:14, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Jag kommer inte att sitta och administrera någon annans budget, säger Löfven.

18:14, 2 December 2014


 Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens i Rosenbad i Stockholm på tisdagskvällen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska stödja alliansens budgetförslag och därmed fälla regeringens budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens i Rosenbad i Stockholm på tisdagskvällen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska stödja alliansens budgetförslag och därmed fälla regeringens budget. Foto: Pontus Lundahl / TT

18:16, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Stefan Löfven trodde att SD skulle rösta enligt praxis och lägga ned sina röster. "Samtidigt är det ett högerpopulistiskt parti".

18:16, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfven säger på presskonferensen att han trodde att SD skulle följa praxis och alltså lägga ner sina röster i budgetomröstningen.

18:19, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfven säger också att han är villig att kompromissa för att få igenom en budget. Men det bygger på att det finns någon att föhandla med, säger Löfven. Om Alliansen väljer att samarbeta med SD kommer inte Löfven att kunna regera.

18:21, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu avslutas Stefan Löfvens presskonferens. Löfven meddelade att han bjuder in Allianspartierna till samtal redan ikväll.

18:23, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Strax - kl 18.40 - ger MP sin syn på läget efter SD:s budgetbesked.

18:26, 2 December 2014

Johan Knutsson: Om det finns "en bra anledning" att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet i morgon kommer Löfven att göra det, rapporterar TT.

Den anledningen bör vara att Alliansen öppnar för att förhandla om budgeten.

Om förslaget återförvisas, blir det ingen votering i morgon.

18:28, 2 December 2014

Johan Knutsson: Göran Hägglund säger att han kommer till regeringens möte.
- Jag tackar naturligtvis ja när regeringen bjuder in till möte, säger han till TT.

18:28, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :
Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet tror att dagens besked kan leda mot ett extraval.

”Vad händer nu? Stefan Löfven har bjudit in partiledarna för alliansen till samtal redan i kväll. En möjlighet är att budgetförslaget återremitteras till finansutskottet och där prövas förutsättningarna för samverkan över blockgränserna kring ett budgetförslag som Allianspartierna kan acceptera men som ändå innebär att de rödgröna partierna är nöjda." skriver Ulf Bjereld på sin blogg.

"Den rödgröna regeringens styrka är att allianspartierna inte vill ha extraval och i alla fall tidigare sagt sig inte vilja regera beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Men om kvällens samtal inte gör det sannolikt att Allianspartierna vill bidra till en sådan samverkan lutar avgång och/eller extraval runt hörnet.”, skriver Bjereld.

18:28, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet är upprörd över SD:s besked.

- Jag tycker också det är ett slag i ansiktet på Sveriges pensionärer. De har åkt runt land och rike och sagt de vill sänka skatten för pensionärerna. Nu gör man tvärtom. Det tror jag kommer straffa sig, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

18:32, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Miljöpartiet har gått ut med ett uttalande angående läget inför omröstningen om budgeten och Sverigedemokraternas besked om att de tänker rösta på Alliansens budgetförslag.

"Miljöpartiets fokus nu är att hitta bredare samarbeten för att Sverige ska kunna styras, utan att SD får ett avgörande inflytande. Vi har sedan valdagen öppnat upp för samarbeten med samtliga övriga partier. Den hand som sträcktes ut då är alltjämt utsträckt." skriver Miljöpartiet i ett officiellt uttalande på sin hemsida.

"Nu är det dags för att lägga prestigen åt sidan och börja ta ansvar, så att ett parti med rötter i nazismen inte ges inflytande över Sveriges politik."

18:39, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT skriver: Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin och vice statsminister Åsa Romson kommer till Rosenbad inom kort för ett möte med Löfven och finansminister Magdalena Andersson.

Träffen med de borgerliga partierna börjar tidigast klockan 21, enligt statsministerns pressekreterare.

18:42, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: @mikaelkulle Inga kommentarer, inställt.

18:44, 2 December 2014

Johan Knutsson: "Nu behöver vi söka det som förenar snarare än det som drar isär. Nu måste vi sätta taktik och prestige åt sidan, och sätta Sverige främst." skriver Stedan Löfven i en kommentar på Socialdemokraternas webb.

18:45, 2 December 2014

Johan Knutsson: Miljöpartiet ställer in sin presskonferens enligt Ekots reporter Lova Olsson.

18:46, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det är ett allvarligt läge, och därför är det viktigt för alla partier att lyfta blicken, säger Åsa Romson till TV4.

18:54, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Riksdagen ska inte få vara en lekstuga för Sverigedemokraterna, säger Åsa Romson till TV4.

18:55, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Magnus Olsson, kommunalråd för SD i Malmö, är positiv till om det skulle bli ett nyval efter budgetomröstning.

- Det kommer att gynna oss för vi kommer att växa ytterligare då, säger han i Studio Ett.

18:56, 2 December 2014

Johan Knutsson: Gustav Fridolin säger att det nu är upp till alla partier att agera på ett sätt så att SD inte får inflytande över flyktingpolitiken, som man lovade i valrörelsen.

18:57, 2 December 2014

Johanna: Blir det inget officiellt uttalande av Miljöpartiet alls?

Johan Knutsson: Det är lite oklart men de träffade pressen alldeles nyss. De har också publicerat ett uttalande på Miljöpartiets hemsida.

18:58, 2 December 2014

Johan Knutsson: Studio Ett förlänger sin sändning till 20.00 och sänder extra 22.12-23.00. Där kan du höra kommentarer och analyser efter SD:s besked att de tänker rösta på Alliansens budgetförslag.

19:13, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Katarina Barrling, statsvetare kommenterar läget.

- Jag tycker situationen är väldigt speciell då det är som en självlåsning. Det är tre block som Stefan Löfven har svårt eller inte kan samarbeta med, säger hon.

19:17, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT skriver: Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet trodde att SD skulle välja att lägga ned rösterna.

- Jag är lite förvånad. Det bidrar nog till att Alliansen och regeringspartierna försöker söka sig närmare varandra, säger han.

Enligt Hinnfors avstår nu SD en vågmästarposition de hade kunnat använda sig av.

- Sverigedemokraterna talade väldigt mycket om att man inte skulle taktisera. Det man gör nu är att man ställer sig bakom ett budgetförslag som innehåller väldigt stora kostnader för invandringen, vilket är partiets viktigaste fråga. Så det är svårt att se hur partiet argumenterar.

19:19, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Moderaterna och Folkpartiet har ännu inte bestämt om de kommer att närvara vid statsminister Stefan Löfvens möte under kvällen, uppger TT.

19:20, 2 December 2014

LovaOlssonEkot: Vänsterpartiet är inte inbjudet till det möte som Stefan Löfven har kallat till i kväll.

19:29, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Curt Persson, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, anser att Sverigedemokraternas agerande är ett svek, rapporterar TT.

- Ur mitt perspektiv känner jag en besvikelse, eftersom jag uppfattar att Sverigedemokraterna tog ganska många röster — inte minst i äldrekollektivet — på att vi skulle ta bort skatteklyftan helt och hållet, få bättre mat på äldreboenden och att man skulle satsa på de äldre. Det här är ett svek från deras sida faktiskt, säger han till TT.

19:29, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Alla Allianspartierna har något att förlora på att inleda samarbete med Stefan Löfven, säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg i Studio Ett. Han säger också att, om det inte blir ett samarbete över blockgränsen, så är det troligt att Stefan Löfven bildar en enpartiregering

19:31, 2 December 2014

Johan Knutsson: Det tyder snarare på att vi går mot en konfrontation, säger Ekots Tomas Ramberg och menar att Allianspartierna troligen inte kommer att vilja stödja regeringen. Det skulle dessutom tvinga regeringen till väldigt stora eftergifter som S troligen inte är berädda att göra, enligt Ramberg,

19:35, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Folkpartiet har ännu inte lämnat besked om de kommer närvara vid det möte Stefans Löfven bjudit in Allianspartierna till.

- Vi har fått en inbjudan, men vi har ingen kommentar om det nu, säger Adam Alfredsson, pressekreterare vid Folkpartiet, till Ekot.

19:37, 2 December 2014

Johan Knutsson: Inte heller Centerpartiets presstab kan ge besked om de kommer att acceptera Stefan Löfvens inbjudan till överläggningar. Annie Lööf sitter för tillfället i ett möte, men med vem vill inte presstaben uppge, skriver TT.

19:44, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu meddelar Annie Lööf att hon kommer att delta i kvällens möte, uppger hennes presschef till TT.

19:47, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu har alltså Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C) meddelat att de kommer att delta i det möte som Löfven har kallat till.

19:48, 2 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Nu har Allianspartierna bestämt sig för tacka ja till mötet med statsminister Stefan Löfven.

- Alla Allianspartierna kommer att gå på mötet, säger Henrik Sjöström, pressekreterare för Moderaterna till Ekot.


19:51, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Mötet börjar 21.30 är informationen jag har fått, men det behöver bekräftas med Löfvens stab, säger Folkpartiets presschef Elin Boberg till TT.

Det är oklart huruvida Löfven kommer att träffa alliansledarna en och en eller tillsammans.

19:59, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Det intressanta nu är om de borgerliga partiernas enighet kan luckras upp under Löfvens tryck, säger Ekots kommentator Tomas Ramberg i Studio Ett.

20:01, 2 December 2014

Johan Knutsson: Stefan Löfven har kalllat Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) till möte i Rosenbad ikväll, det uppger källor inom Socialdemokraterna för Ekot. Det är i nuläget oklart om mötet med VU kommer att ske före eller efter mötet med Allianspartiernas företrädare.

20:19, 2 December 2014

Johan Knutsson: - Jag tror att det här får konsekvenser för arbetslösheten och att det här skadar svensk ekonomi. Vem vill investera i ett land där vi står inför en potentiell regeringskris. Det här är allvarligt, det hoppas jag att de fyra Alliansledarna inser. Det handlar om att ta ansvar, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande för LO till TT.

Han säger att LO-kollektivet blir förlorare. Nu får Alliansen samarbeta med regeringen, eller själv söka regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna, anser han.

- Det är ett ganska cyniskt maktspel. Det är tydligt att svenska folket röstade bort Alliansen och Allianspolitik. De skulle låta Löfven regera landet, det verkar de ha glömt och de verkar inte ha insett att valrörelsen faktiskt är över, säger Tobias Baudin.

20:33, 2 December 2014

Johan Knutsson: Nu lämnar jag över den här direktrapporten till min kollega Jessica som fortsätter rapportera under kvällen. Tack alla som har läst!

Närmast väntar vi på mötet med regeringen och Alliansen som ska starta vid 21.30 enligt uppgifter. Studio Ett sänder 22.12 till 23.00.

21:00, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Hej! Nu tar jag över direktrapporten från Johan. Fortsätt gärna att ställa era frågor om budgeten till oss. Närmast kommer vi rapportera från mötet mellan regeringen och Alliansen.

21:04, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Alliansens ledare gick tillsammans till Rosenbad vid 21.15-tiden.

21:58, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi kommer att rösta på vår budget i morgon, sade FP-ledaren Jan Björklund innan mötet.

21:58, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra sa innan mötet att man kommer att lyssna på vad Stefan Löfven har att säga.

22:00, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi kommer att rösta på vår budget i morgon och vi är inte beredda att omförhandla Alliansens budget eller att vara stödparti till Socialdemokraterna till exempel sade Centerledaren Annie Lööf.

22:01, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Jag tycker att vi ska gå till omröstning och låta Stefan Löfven riva av det här plåstret, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund på väg in i Rosenbad.

22:03, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Varken Folkpartiets Jan Björklund, Moderaternas företrädare Anna-Kinberg Batra, Centerns Annie Lööf eller Kristdemokraternas Göran Hägglund hade någon annan ingång innan mötet än att de kommer att rösta på sin egen budget under onsdagen.

22:10, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi har ett ansvar för att rösta för vår budget, men vi är beredda att diskutera hur man kan undvika att hamna i den här typen av situationer längre fram. Det måste vara möjligt att regera Sverige även om man har en minoritetsregering, säger Anna Kinberg Batra.

22:11, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ekots Herman Melzer på plats vid Rosenbad: Läget verkar minst lika låst nu under kvällen som tidigare under dagen.

22:16, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ekots Herman Melzer om Alliansledarna innan mötet: Björklund verkade på gott humör.

22:17, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Annie Lööf verkade "taggad"

22:17, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Melzer: Trodde det skulle gå fort, men nu har de varit på mötet i ca 45 min.

22:18, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach: Det verkar väldigt mörkt nu för Stefan Lövfen

22:20, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politisk talesperson, intervjuas nu i Studio Ett. Man måste förhålla sig till oss, säger han.

22:24, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Oscar Sjöstedt om att S och M kommer överens: Vi kan bli det ledande oppositionspartiet och det är en roll vi är fullt beredda att axla.

22:27, 2 December 2014

Jessica S. Säll: "Det finns ett syfte med att vara vågmästare och det är att man ska använda den rollen och det är precis vad vi gör nu"

22:28, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ser ni framemot ett nyval? Oscar Sjöstedt: Nej vi är inte sugna på det men vi är redo för det. Vi är nog det enda partiet som ser ett nyval som en möjlighet.

22:30, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Statsvetaren på Timbro Andreas Johansson Heinö intervjuas nu i Studio Ett. Han menar att förra mandatperioden var en ”se och lära-period” för SD, men att nu har partiet lärt sig mer om hur det politiska spelet fungerar.

22:34, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Blocken kan hamna närmare varandra i samband med den här utvecklingen.

22:35, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Nu verkar partiledarmötet på Rosenbad verkar vara på gång att avslutas.

22:40, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Mötet tycks vara slut. Alliansens företrädare är nu på väg ut från mötet.

22:41, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Centerpartiets ledare Annie Lööf upprepar sitt besked efter mötet:
- Vi har förklarat det vi sade tidigare, att vi kommer att rösta för vår budget och att vi inte är beredda att omförhandla vår budget. Vi står fast vid att vi tycker att den är bättre för Sverige, säger Lööf.

22:44, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Även Anna Kinberg Batra vidhåller att Alliansen röstar på sin budget:
- Inget har förändrats, säger hon till TT efter mötet.

22:46, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Enligt Göran Hägglund är det tveksamt om budgeten återremitteras under onsdagen.
- Vi har presenterat vårt förslag och kommer att rösta på det, säger han till Expressen när de lämnat Rosenbad.

22:47, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Inget har förändrats i sak. Vår uppgift är inte att rädda Stefan Löfven, säger KD:s Göran Hägglund till TT.

22:50, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Det är bara Stefan Löfven som kan visa vägen framåt nu. Vi är inte redo att omförhandla eller splittra Alliansen, säger Centerledaren Annie Lööf.

22:51, 2 December 2014

Jessica S. Säll: I Studio Ett just nu, Anders Lindberg skribent på Aftonbladet: Nu synas korten, kommer Alliansen att regera med S eller inte? Det här kan sluta med att Alliansen försöker återkomma till makten.

22:53, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Nu Ekots Herman Melzer på plats i Rosenbad: Alliansledarna gav samma besked som de gjorde innan mötet, som hölls drygt en timme.

22:55, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach: Om det så mörkt och dystert ut innan mötet så ser det mycket mörkare ut för Löfven nu.

22:56, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Statsvetare Andreas Johansson Heinö på Timbro säger i Studio Ett: Beskedet i dag innebär inte att SD röstar för Alliansens budget, utan att de kommer rösta emot regeringsbudgeten. De kommer i slutändan även fälla en Alliansbudget. Och det här tvingar fram bredare överenskommelser över blockgränserna.

23:00, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Strax kommer det hållas en presskonferens med Stefan Löfven utanför Rosenbad.

23:01, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach avslutar Studio Ett:s sändning med vad som kommer att hända imorgon under budgetdebatten:

23:02, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Under tisdagsmorgonen kommer det hållas debatt om budgeten i riksdagen. Sedan blir det omröstning runt klockan 16.

23:03, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Efter detta kommer Stefan Löfven att hålla pressträff om hur han kommer fortsatt agera (med utgångpunkten att regeringens budget faller). Han kan bland annat meddela att han avgår eller att det blir nyval.

23:05, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Redan om en liten stund kan Stefan Löfven ge besked om dessa frågor då han håller pressträff i Rosenbad.

23:06, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Klockan 23:15 beräknas pressträffen börja. Häng kvar!

23:07, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Här kan ni titta live på presskonferensen. Vi kommer att fortsätta direktrapportera från pressträffen på webben.

23:10, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Nu börjar pressträffen, Stefan Löfven är på plats.

23:16, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: Vi har nu försökt föra samtal med de borgerliga om att vi ska undvika en situation där SD har makten.

23:17, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Det vi kan konstatera i dag är att vi inte kommit till en överenskommelse med Allianspartierna, uppger Löfven.
- Vi har fört samtal med Allianspartierna om att undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande. Vi kunde inte se någon framgångsmöjlighet i de diskussionerna, säger han.

23:18, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: De fyra borgerliga partierna har varit tydliga med att det är regeringen som sitter på styråran.

23:19, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: Regeringen väntar till efter budgetdebatten i morgon innan man lämnar besked om hur man ska gå vidare.

23:20, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Vi måste ta ett gemensamt ansvar så att inte Sverige hamnar i en situation där budgeten fälls två gånger om året, menar finansminsiter Magdalena Andersson (S) som också är på plats vid pressträffen.

23:24, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Alliansen har inte heller några svar på hur man ska kunna undvika att vi hamnar i en sådan situation, fortsätter utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

23:25, 2 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Löfven, och regeringen, kan tänka sig att "hänga kvar" till 29 december och då utlysa nyval svarade Löfven att det var ett av alternativen.
- Vi får se om vi använder det, sade Löfven.

23:29, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Jag har varit tydlig på den punkten att jag inte kommer att administrera någon annans budget, upprepar Stefan Löfven.

23:29, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: Vi har en situation nu där vi har ett främlingsfientligtparti som får mycket inflytande på grund av blockpolitiken. I ett sådant här allvarligt läge har vi en skyldighet att tänka över vilka alternativ vi har.

23:32, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: Vi ger besked imorgon vilken väg vi väljer.

23:33, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven: Det här är ett paradigmskifte i svensk politik.

23:36, 2 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Löfven och Socialdemokraterna skulle överge MP i ett läge där de måste nybilda regering svarar Löfven att det kommer han inte att göra det
-Vi har bildat en regering och vi står fast vid den.

23:41, 2 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Löfven och Socialdemokraterna skulle överge MP i ett läge där de måste nybilda regering svarar Löfven att det kommer han inte att göra.
- Vi har bildat en regering en gång och vi står fast vid den.

23:41, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Nu är pressträffen avslutad. Summeringsvis ville inte Stefan Lövfen avslöja för mycket hur han kommer att agera efter debatten.
- Det finns ett alternativ att försöka senare, det finns ett alternativ att avgå och det finns ett alternativ att utlysa nyval, säger Löfven.

23:46, 2 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi tar ett steg i taget. I morgon är det debatt och det ska fattas beslut av olika slag. Ett är återförvisning av budgeten, säger statsministern.

23:48, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Nu avslutar vi på Ekot direktrapporten. Ställ gärna fler frågor till oss.

23:48, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Det här kommer att hända under onsdagen:
- P1-morgon kommer att fokusera sändningarna på budgetdebatten och kommer att sända direkt från riksdagen under budgetdebatten med start klockan 08:30.

23:51, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Vi kommer alldeles strax att publicera en analys av Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg.

23:53, 2 December 2014

Jessica S. Säll: Tack alla som har följt oss denna kväll! Nu avslutar vi direktrapporten.

00:01, 3 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".