Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Ingen kris att ännu en profil går till Hammarby

Måns Söderqvist till Hammarby. Återigen en Kalmar FF-profil i Nanne Bergstrands fotspår till Söders höjder. Ännu en lokalt fostrad talang, som lämnar Kalmar FF för äventyr i den stora staden i Kurt-Arnes nya fögderi. Är krisen för Kalmar FF därmed ett faktum? Not. Jag har svårt att se problemet.

Visst är det lite synd att Kalmar FF inte står på den översta nivån i fotbollens näringskedja. Jag hade personligen gärna sett att IFK Borgholm, Kalmar FF och Liverpool (mina tre lag) hade totaldominans över hela världsfotbollen och snappade upp varenda spelare som kan slå en bredsida på 10 meter.

Men så ser ju inte världen ut. Vi lever i en marknadsstyrd värld där individen har alla möjligheter att utveckla sin fulla potential. Vem kan klandra Måns Söderqvist för att han vill pröva sina vingar i Sveriges huvudstad, i anrika Hammarby och i hemmamatcher inför över 20.000 supportrar i extas? Om jag hade varit ung och haft mina fotbollsdrömmar i behåll, hade jag velat flytta till Hammarby alla dagar i veckan.  

Sedan tror jag inte att vi ska överskatta Måns Söderqvist som fotbollsspelare. Visst gjorde han en del mål den gångna säsongen och Kalmar FF kanske inte kan skaka fram en ny skyttekung hur lätt som helst. Men Måns Söderqvist är, sina kvaliteter till trots, en ganska begränsad fotbollsspelare.

Han har, som jag kan bedöma det, inte fysiska förutsättningar att nå så värst mycket längre än den nivå som han redan är på. Åtminstone inte utifrån faktorer som kan bedömas i ögonblicket. En bra allsvensk spelare, men inte någon kommande a-landslagsman eller aspirant på fetare proffskontrakt utomlands. 

Kalmar FF har alla chanser i världen att komma med ett nytt spännande namn i sitt anfall till nästa säsong. En spelare som med lite arbetsro med tiden kan göra många mål. Livet går vidare. Business as usual.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".