Undersköterska hjälper en äldre person. Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT
Eva Berglund, S, Vimmerby. Foto: Vimmerby kommun
2 av 2
Socialdemokraten Eva Berglund i Vimmerby beklagar att regeringens förslag på satsningar på äldreomsorgen inte ser ut att bli verklighet. Foto: Vimmerby kommun

Vimmerby missar miljoner till omsorgen

Kan innebära att det blir ännu fler nedskärningar
1:20 min

I och med att SD ser ut att fälla regeringens budget i riksdagen så uteblir de satsningar på över två miljarder kronor på äldreomsorgen som S, MP och V ville genomföra.

Flera av kommunerna i Kalmar län har stora underskott i omsorgen och hade haft god nytta av de här pengarna, för att kunna undvika att skära ned på de äldre.

– Vi skulle kunna stärka upp på personalsidan inom vår omsorg i kommunen, säger Eva Berglund (S) tillträdande ordförande för socialnämnden i Vimmerby, som är en av de kommuner som har stora nedskärningshot hängande över sin äldreomsorg.

De rödgrönas budgetförslag, som ska behandlas i riksdagen på onsdagen, innehåller satsningar som är speciellt inriktade på äldreomsorgen.

Bland annat ska över två miljarder kronor gå till att öka bemanningen i omsorgen. Och för några av kommunerna i länet tycks det här vara oerhört välkommet - eftersom det finns stora underskott som måste hanteras.

Förutom de 22 miljonerna som hotar som nedskärningkrav i Vimmerby så har bland annat Nybro, Mönsterås och framför allt Torsås mångmiljonbelopp som måste skäras bort - nedskärningar som hade kunnat mildras av äldreomsorgssatsningen som nu alltså ser ut att inte bli verklighet. Detta eftersom Sverigedemokraterna på tisdagen gjorde klart att man inte kommer att låta de rödgrönas budget gå igenom.

Eva Berglund beklagar det här. Vimmerby kommun har redan genomfört stora nedskärningar på de äldre, säger hon:

– Vi har under ett antal år gjort mycket neddragningar inom omsorgen, så jag ser inga möjligheter att kunna skära bort ytterligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".