Kalmar tingsrätt och polisens tekniker arbetar. Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Mordrättegången i Kalmar

Mordoffrets granne litar inte på de åtalade

Menar att det hänt mycket misstänkt på gården
1:35 min

På tisdagen fortsatte rättegången mot paret som misstänks ha mördat en 63-årig man norr om Kalmar. En granne berättade om sabotage och förtal - och hur paret skickat en falsk uppsägning av ett arrende till grannen och skrev under med den döde mannens namnteckning.

– Det har ju hänt en del saker på gården, sade åklagaren.

– Ja det kan man lugnt säga, svarade grannen.

Grannen tror att den misstänkte mannen har förstört stängsel, stulit jordbruksredskap, petat in lim i lås och skurit hål på stora konstgödselförpackningar. Bland annat.

Den misstänkte mannen gjorde så för att han och hans familj ville åt mark som grannen arrenderade av 63-åringen, enligt grannen. Händelserna har polisanmälts men utredningarna har lagts ner.

Grannen berättade också om hur han fick ett brev med en uppsägning av den mark som han arrenderade från 63-åringen - efter att 63-åringen försvunnit. Brevet var daterat några månader tidigare och undertecknat med 63-åringens namn - ett brev som grannen tror var förfalskat.

När grannen fick frågor om den misstänkte mannens karaktär berättade han att den misstänkte mannen ofta ljuger och hittar på. Och det var något som mannens advokat Thomas Magnusson blev intresserad av.

Den misstänkte har ju sagt att han inte har mördat 63-åringen utan bara hjälpt till att skaffa undan kroppen. Och därmed ska han ju ha ljugit när han erkände mordet för målets huvudvittne. Därför kan det också vara intressant om han är en person som ofta ljuger.

– Det går inte att lite på vad han säger? frågade Thomas Magnusson.

– Nej, precis, svarade grannen.

– Det har du hört från andra också?

– Ja, det har jag märkt själv, han har väldigt bra fantasi och kan få ihop det jättebra så, men det ska ju helst vara sant också.

– Det är så du känner honom? fortsatte Thomas Magnusson

– Ja, svarade grannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".