Eva-Marie Hansson och Leif Axelsson, moderater i Oskarshamn. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Eva-Marie Hansson och Leif Axelsson, moderater i Oskarshamn. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Konflikt orsakade moderat avhopp i Oskarshamn

Leif Axelsson menar att det förekommer kränkningar, rasism, mobbning och härskarteknik inom partiet
1:50 min

Det moderata oppositionsrådet i Oskarshamn, Leif Axelsson, lämnar Moderaterna för Folkpartiet. Orsaken till avhoppet är en infekterad konflikt mellan några av partiets styrande som pågått en längre tid.

Leif Axelsson ser att han själv bär en del av ansvaret till konflikten:

– Absolut. Jag måste ju naturligtvis granska vad jag har bidragit med så att det har blivit såhär dåligt, vad har andra gjort och vad vi kunde ha gjort bättre. Men nu är det så infekterat, så nu finns det i min värld ingen återvändo - utan jag känner att jag vill inte vara kvar i partiet.

Enligt Leif Axelsson och några andra medlemmar i Moderaterna förekommer kränkningar, rasism, mobbning och härskarteknik inom partiet i Oskarshamn.

Leif Axelsson säger att han försökt få hjälp från förbundet att få bukt med problemen men inte fått något gehör. Istället blev han petad som oppositionsrådskandidat för Moderaterna och blev heller inte nominerad till en enda post kommande mandatperiod - trots att han fick klart flest personkryss i valet. Och det tror han kommer att straffa Moderaterna:

– Jag tror att det tar väldigt, väldigt lång tid - om det någonsin går att reparera till nästa val, säger han till P4 Kalmar.

Den nya gruppledaren och oppositionsrådskandidaten Eva-Marie Hansson, å sin sida, säger att allt har skett i demokratisk ordning och att man blev rekommenderade av förbundsstyrelsen att inte ge någon post till Axelsson då han ska ha hängt ut andra medlemmar i media - bland annat. Mer än så vill hon inte gå in på.

Hon säger också att hon inte känner igen och tar avstånd från att det ska förekomma mobbning, rasism eller annan kränkande behandling inom partiet. Men klart är att det finns en konflikt som hon tror kommer lösas delvis nu när Leif Axelsson lämnat partiet.

Och nu siktar Eva-Marie Hansson på att försöka samla partiet igen:

– Allt måste ju liksom landa och gå vidare, och jag hoppas att det snart får bli på det sättet - att det är politiken som gäller. Och det här gamla, det kommer finnas ett tag men steget vidare måste ske och vi måste ha visioner om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".