Jonatan Wiegert. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Joakim Wiegert vill hjälpa utsatta i samhället. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.

Tavlor drar in pengar åt tiggare

6:46 min

Jonatan Wiegerts i Kalmar bestämde sig för att måla av tiggare, sälja tavlorna och ge pengarna till tiggarna.

Jonatan Wiegert har gått fram till fem tiggare i Kalmar och frågat om de vill bli porträtterade. Fyra av dem ville så han tog en bild på dem, det är det fotot han sedan målat av.

- Jag är student och har inte så mycket pengar men vill ändå hjälpa de här personerna. Att ge några mynt när man går förbi känns inte som det gör så stor skillnad. Däremot kan jag måla. Jag hoppades på att jag genom att ställa ut de här tavlorna skulle kunna hjälpa till med det jag kan, säger Jonatan Wiegert.

"Man måste ju faktiskt ta tag i det"

Hans fyra tavlor går nu att köpa genom att man lägger ett bud på dem, i en affär i Kalmar. Pengarna ska sedan gå till de fyra tiggarna.

Hur har reaktionerna varit från personer i Kalmar?

- När jag väl hade gjort tavlorna var jag tvungen att hitta ett ställe att ställa ut dem på. Alla har varit uteslutande jättepositiva i början och vi har bokat möten. Men sedan har det från alla kommit mejl, sms eller telefonsamtal om att de tackar för erbjudandet men inte vill ställa upp i slutändan.

Varför tror du det varit så här?

- Jag tror att det är ett ämne som man inte riktigt vågar ta ställning i. Ställer du upp på det här så har du ju ställt dig på en sida för de här människorna, alla kanske inte vågar ställa upp på det.

Är detta ett politiskt ställningstagande från dig?

- För mig handlar det om att man ska hjälpas åt. Det är inte partipolitiskt på något sätt, men det är ju ändå politiskt att jag tycker att alla människor i det här landet har det väldigt bra. Jag är själv student och har två barn, min fru är också student. Vi har det ändå bra och tryggt bara genom att vi är svenskar födda här. Då tycker jag att man ska hjälpa till på det sätt man kan.

Vad är det som gör att du känner ett ansvar?

- Det borde ju alla göra. Jag är ju inte född igår, så jag har ju inte gjort någonting innan. Det är väl gensvaret jag fått att många säger att man skulle vilja göra något. Men man måste ju faktiskt ta tag i det och göra någonting också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista